Güncelleme Tarihi:
Eker, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneğinin (İYSAD) düzenlediği “AB'ye Giden Yolda Gıda Güvenliği ve Türk Yemek Sanayinin Durumu” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, gıda güvenliğinin, kentleşmenin beraberinde getirdiği bir sorun olduğuna ve şehirlerde gıda güvenliği sorununun giderek daha fazla önem kazandığına dikkati çekti.
Özellikle gelişmiş ve endüstrileşmiş ülkelerin hazır yemek sanayisinin ağırlıklı olarak “fast food” denilen ayaküstü yenilen yemeklerden oluştuğunu belirten Eker, Türkiye'nin sahip olduğu sebze çeşitliliği ve bitki türlerinin yarattığı imkanın, fast food kültürünün yarattığı tehlikelere karşı koruyucu bir potansiyel oluşturduğunu vurguladı.
Bakan Eker, Türkiye'de hazır yemek sanayinin doğru ve sağlıklı bir tercih ortaya koyduğunu, ancak her sektörde bulunduğu gibi bu sektörde de haksız rekabet ve kayıt dışılığın söz konusu olduğunu söyledi.
“2006'DA 350 BİN GIDA DENETİMİ”
Bakanlığının gerçekleştirdiği denetimlere değinen Eker, geçen yıl bakanlık bünyesinde denetim işinde çalışan sayısının 5 bine çıktığını ve 350 bin gıda denetimi yapıldığını ifade etti.
Mehdi Eker, gıda güvenliğinde çiftlikte ve üretim yerinde denetimin sıkı olmasının asıl önemli unsuru oluşturduğuna işaret ederek, köylerde çalışmak üzere atadıkları 6 bin 500 ziraat mühendisi ile veteriner hekimde ilk kez performans kriteri uygulayacaklarını ve ücret artışlarının buna göre yapılacağını söyledi. AB'ye uyum konusunda süratli bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Eker, bazı gıda maddelerinde KDV indirimine ilişkin şunları kaydetti:
“Bu konuda Maliye Bakanlığında çalışma yapılıyor. Önceden bazı temel gıda maddelerinde KDV'yi indirdik. İkinci basamakta da bazı gıdalarda indirim söz konusu olacak. KDV indirimiyle ilgili gıda maddelerinin tamamı üzerinde çalışma yapıyoruz. Ancak şu anda hangisinde, ne kadarlık indirim olacağı hususu netleşmiş değil. Yüzde 18 olan bazılarında mesela kademeli indirim olacak. 1 aydır çalışıyoruz, konu yakında netleşir.”
-“4,5 MİLYAR DOLAR CİROYA SAHİP SEKTÖR”-
İYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ da Türkiye'de hazır yemek sektörünün, 7 milyonu İstanbul'da olmak üzere her gün 20 milyon kişiye hizmet verdiğini söyledi. Bozdağ, hazır yemek sektöründe de çok sayıda merdiven altı üretim yapan kuruluş bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Denetimler az, rekabet zorlu olunca bu işi hakkıyla, bilimsel ve hijyenik koşullar altında yapan firmalar, derneğimiz ve federasyon altında bir araya geldi. İçlerinde günde 230 bin kişiye, yani orta ölçekte 7-8 stadyum dolusu insana yemek hazırlayan firmalar da var, daha az kişiye butik tarzı üretim yapanlar da. Hazır yemek sektörü, 6,5 milyon kişinin fiilen geçimini sağladığı, 350 bin çalışanıyla 1,5 milyon dolaylı istihdamı ile 4,5 milyar dolar cirosu olan bir sektördür.”
Sektörün, birçok AB ülkesinin standardının üzerine çıkacak ölçüde gıda güvenliğine, hijyene ve sağlığa yatırım yaptığını, ancak hala çok fazla atılması gereken adım bulunduğunu aktaran Bozdağ, gıda güvenliğini baz alan denetimlerin, sıklaştırılması ve kayıt dışının ortadan kaldırılmasının şart olduğunu söyledi.