Güncelleme Tarihi:
Gıda Mühendisleri Odası, Dünya Gıda Günü etkinlikleri çerçevesinde “Küresel Kriz ve Gıda Güvenliği” konulu panel düzenledi.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi konferans salonunda yapılan panelin açılışında konuşan Atakan Günay, dünyada yaklaşık 1 milyar insanın açlık sınırında yaşadığını söyledi. Gelişmiş ülkeler ve Dünya Bankası, IMF gibi uluslararası etkili kuruluşların her toplantıda açlık sorununun çözümü için fon ayrılmasını kararlaştırdıklarını, fakat bu kararların hep kağıt üzerinde kaldığını ifade eden Günay, ABD'nin Afganistan ve Irak için harcadığı savaş bütçesinin yüz milyarlarca dolar olduğunu, oysa açlık sorununun çözümü için 30-40 milyar dolarlık bir bütçenin yeteceğine dikkati çekti.
Günay, “Gelişmiş ülkelerin savaş bütçeleri, özel banka ve finans kuruluşlarını kurtarmak adına büyük bütçe ayrılmasını öngören politikaların bir an önce terk etmeleri ve buralara aktarılan kaynakların açlığa çözüm için harcanması için çağrıda bulunuyoruz” dedi.
Türkiye'de de gıda güvenliğinin bir türlü sağlanamadığını ifade eden Günay, gıda güvenliğinin sağlanmasında sorumlu kuruluş olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, ülke gerçeklerine ve AB'ye uyumlu, bütünlüklü bir gıda yasasını çıkaramadığını savundu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, gıda denetimi için aldığını açıkladığı 5 bin 500'e yakın kişinin önemli bir bölümünün kırsal kalkınma projeleri, laboratuvarlar ve başka birimlerde çalıştığını anlatan Günay, gıda denetimi için yeni denetçilerin mutlaka alınması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de 40 bine yakın gıda üretim yerinin yaklaşık yüzde 50'sinin kayıt dışı olduğunu ve denetlenmediğini kaydeden Günay, kayıt dışı üretimin insan sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da, bir ekmeğin içinden taş çıksa veya bir lokantada yemeğin içinden fare kuyruğu çıksa ilk sorumlu tutulan kurumun belediyeler olduğunu, oysa belediyelerin gıda denetiminde yetkili olmadığını söyledi. İktidar hırsı nedeniyle belediyelerden gıda denetleme yetkisinin alındığını savunan Tanık, “Bir şehri en iyi tanıyan yerel yönetimdir. Gıda denetimleri yeniden belediyelere verilmelidir” diye konuştu.
GIDA KRİZİ
Panelde “Küresel Gıda Krizi; Ülkemiz ve Dünyadaki Yansımaları” konusunda bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, dünyada 2 milyardan fazla insanda vitamin ve mineral eksikliği bulunduğunu, 900 milyona yakın insanın açlık sınırında yaşadığını, 126 milyon çocuğun çok zayıf olduğunu söyledi.
Tarım arazilerinin giderek azalması ve verimsizlik, kuraklık, sıcaklık artışı, artan dünya nüfusu, bazı gıdaların biyo enerji üretiminde kullanılması ve gıdaların eşitsiz dağıtımının gıda krizinin başlıca nedenleri arasında gösterildiğini anlatan Artık, şöyle konuştu:
“Gıda krizi insanoğlunun yarattığı bir problemdir. Yüksek petrol fiyatları tarımsal girdilerin fiyatlarını artırdı, gıda stoklarının azalmasının temel nedeni gıda üretiminde kullanılacak tarım ürünlerinin biyo yakıt olarak kullanılmasıdır. Uluslararası camianın, insanların açlıktan mağdur olmasına engel olmak amacıyla bu problemi acilen çözmeleri zorunludur. Bu krizin çözülmesi çok kolay değil ancak, çok acil ve gereklidir.”