gggggggggggg

Güncelleme Tarihi:

gggggggggggg
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 17:20

Haberin Devamı

ürkiye'de üniversiteyi ve master programını kazanamayan hatta elindeki diplomayla iş bulamayan öğrenciler çareyi sahte yabancı diplomada buldu.

 

Üniversiteyi kazanamayan ve iş bulamayan öğrenciler sadece mail yoluyla yurtdışından 2 haftada 2 bin 600 dolara diploma almaya başladı.


 

Üniversiteyi kazanmak ve mezun olmak o kadar zor hale geldi ki Türk öğrenciler üzerlerinde hissettikleri baskıdan kurtulmak için sahtecileri sığındı. Gerçek diploma sahibi öğrenciler bile iş bulmakta zorlanırken, yurtdışından sahte diploma alanlar bu sayede iş sahibi olmaya başladı.

 

 
Bu sektör o kadar ilerledi ki, sahteciler üniversite adaylarına mail yoluyla ulaşmaya başladı. Elektronik postu kutularına gelen mesajlara cevap veren öğrenciler artık 2 bin 600 dolara 2 haftada lisans ya da yüksek lisans diploması alabiliyor. Mezuniyet belgelerinin YÖK karşılığı olduğunu sanan öğrenciler, iş yerleri sadece noter tastiğini kontrol ettiği için askere gidene kadar gerceği öğrenemiyor.Ancak YÖK'e başvurur ya da askerlik işlemlerini yaptırmak isterler ise sahte diplomalarının sahte denklik verdiği gerçeğiyle karşılaşıyor.

 

Haberin Devamı

Sahte diploma skandalını hürriyetmax yazarı Efe SIVIŞ yazdı.

 

 

Efe Sıvış

esivis@hurriyet.com.tr

                                                Büyük Diploma Skandalı

 

Türkiye’de birileri uzun süredir Amerika’dan ve İngiltere’den çeşitli üniversitelerden lisans, master diplomaları alıyor.

Ne var bunda diyeceksiniz.

Yalnız bahsettiğim diplomalar öyle okula gidip dirsek çürüterek, sınavlara girerek alınmıyor.

Nasıl mı?

Bir süre önce bu konuyla ilgili haberler elime ulaştı. Yurtdışında çeşitli üniversiteler insanlara diploma satışı yapılıyor. Bugün bu üniversitelerden birinin öyküsünü yazıyorum.

Haberin Devamı

Her şey elektronik posta kutunuza düşen bir mail’la başlıyor. “Hiçbir efor sarfetmeden lisans ve yüksek lisans derecesi”.

Bu mail adreslerinden birine yazıp numaramı bıraktım. Bir kaç gün içinde telefon geldi.

Hattın diğer ucunda Ridgewood Üniversitesi’nden Dr. Al Harris

Son derece kurumsal bir lisanla,

Üniversite diploması sağlayabileceğini, birçok Türk öğrencileri olduğunu ve bu insanların iyi şirketlerde çalıştıklarını söyledi. Askerlik meselemizden de haberdar. Eğer diplomayı alırsam kısa dönem askerlik yapabileceğimi belirtiyor.

 “Fiyat 2600 dolar, işlemleri hemen başlatabiliyoruz, diplomanız 2 hafta içinde Fedex’le elinizde.”

Konuyu YÖK’e taşıyıp konuyla ilgili bilgilerinin olup olmadıklarını sordum. Araştırıp geri döneceklerini söylediler. Çok kısa bir süre sonra, Ankara’dan telefon geldi.

Haberin Devamı

 YÖK Denklik Bürosu Sorumlusu Hülya Pişirici olayı büyük bir hayretle karşılamış, bu üniversiteye kesinlikle denklik verilmediğini söyledi ve gerekli işlemleri başlatmak için e-mail yazışmalarımı kendilerine göndermemi rica etti. (Bu yazışmaları kendilerine göndereceğim)

Milli Savunma Bakanlığı askerlik sürecinde YÖK’ün denklik raporlarını esas alıyor.

Böylece bu diplomalarla uzun dönem askerlikten yırtma şıkkı da eleniyor.

İşin acı tarafı ise Ridgewood Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre Türkiye’de bu diplomalara sahip yaklaşık 200 kişi bulunuyor. Birçok kişiyse şu an bu süreci yaşıyor. Bu sadece bir üniversite, bunun gibi onlarcası var.

Haberin Devamı

Şimdi Türkiye’de böyle ucuz yollara başvuran ve başvurmayı düşünen insanlara sesleniyorum. Bunların hepsi palavra, aslı astarı yok.

 Şu an bu okulla ya da aynı yöntemle diploma satan başka okullarla yazışmalar yapıyorsanız hemen işlemleri durdurun.

Paranızı böyle okullara kaptırmayın,

Ülkemizde yaklaşık 2.5 milyon kişi yükseköğretim eğitimi görüyor. Bunun yüzde 41’ Açık Öğretim öğrencisi, bu da 1 milyon 100 bin gibi bir rakama denk geliyor. Bu fakültelerin kapıları herkese açık.

Diploma tuzağına düşenler bir illüzyonu yaşıyor,  bu yolla bir sonuca varmanın imkanı olmadığını er ya da geç anlayacaklar. An itibariyle bu haberden sonra Ridgewood Üniversitesi diplomasıyla Türkiye’de herhangi bir iş yapmak mümkün değil.

Haberin Devamı

Bugün birini ortaya çıkardık, yarın sıra diğerlerine de gelecek.

Unutmayalım.

Keser döner sap döner gün gelir hesap döner.

 

 

 

150 dolara diploma

 

Türkiye'de mezun oldukları üniversitenin diplomaları ile iş bulamayan öğrenciler, 'sahte yabancı diploma' ile iş sahibi oluyor. Araştırmalara göre, 2000 ila 2005 yılı arasında 50 bin işsiz üniversite mezunu Türk, yabancı diplomalarla şirketlerde yönetici olarak göreve başladı. İnternette 'mantar' gibi çoğalan 'sahte diploma' siteleri, şu anda 500 bin civarında. Yapmanız gereken oldukça basit. Bu sitelerden birine girip istediğiniz üniversiteyi ve bölümü yazıyorsunuz.

 

LİSANS PROGRAMI SEÇİLİYOR

 

Sonra ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora gibi programlardan birini işaretliyorsunuz. Son olarak kredi kartı ile 150 ila 600 dolar arasındaki seçeneklerden birini seçmeniz yeterli. 'Sahte diploma'nız ortalama 10 gün içinde elinize ulaşıyor. Artık ABD'de bir üniversite bitirmiş biri olarak Türkiye'de birçok şirket kapılarını size açıyor. www.phonydiploma.com adlı site, 'sahte diploma veren sitelerden sadece biri. Fakat yüz binlerce site arasında bazıları paranızı alıyor, diploma vermiyor dikkat!

 

 

 

İnternetteki sitelerin birçoğu, müşterilerine daha iyi imkan sunmak için 200 dolar karşılığında akıl almaz bir hizmet daha veriyor. Yüzünüzün 3 farklı taraftan çekilmiş bir fotoğrafınızı gönderirseniz, okulda arkadaşlarınızla çekilmiş fotoğraflarınıza da diplomayla birlikte sahip oluyorsunuz.

 

TÜRKİYE İLK SIRADA

 

Araştırmalara göre, bu tarz diplomalara başvuran Avrupa ülkelerinde ilk sıra Türkiye'nin oldu. Ortalama her yıl 10 bin Türk, sahte diploma alıyor. Yani yılda 3 ila 5 milyon doları sahtecilere ödüyoruz. 2. ve 3. sırada ise komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan bulunuyor.

 

Takvim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAKVİM GAZETESİ:
Diploma paniği

Büyük küçük binlerce şirket diken üstünde. Yöneticiler, ünlü okullardan mezun çalışanların diplomalarını mercek altına aldı.

TAKVİM’İN '150 dolara Harvard diploması' haberi binlerce şirketi tedirgin etti... Şirket yöneticileri, "Acaba benim çalışanlarımın diploması gerçek mi?" diye soruyor. İnternetten diploma depremi, Türkiye'de bir gerçeği de ortaya çıkardı.

Çoğu şirket, eleman alırken diplomanın noter tasdikli olmasına bakıyor. Yani, gerçek olup olmadığı araştırılmıyor! Haberimiz üzerine bazı işletmeler, dünyaca ünlü okullardan mezun çalışanlarının diplomaları hakkında tek tek inceleme başlattı. Her yıl 10 bin uyanık sanal mezun oluyor. Yüzde 93'ü çoktan iş buldu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!