Güncelleme Tarihi:
Festivalde, 27 ülkeden 29 uzun ve 36 kısa olmak üzere toplam 65 film gösterilecek.
Gezici Festival'in ilk konuğu bugün, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “en iyi ilk film” ve “en iyi yönetmen” dalları da dahil dört ödül kazanan “Zerre” filminin senarist ve yönetmeni Erdem Tepegöz ve yapımcısı Kağan Daldal olacak.
Yarın, Berlin'de Kristal Ayı kazanan “Lal Gece” filminin gösterimi sonrası yönetmeni Reis Çelik; Altın Koza'dan “en iyi film ve senaryo” ödülleriyle dönen “Babamın Sesi”nin gösteriminin ardından da filmin senarist ve yönetmenlerinden Orhan Eskiköy izleyiciyle buluşacak.
Festivalde, 2 Aralık'ta, Venedik Film Festivali'nde “Geleceğin Aslanı” ödülünü alan “Küf”ün yönetmeni Ali Aydın'ı, 3 Aralık'ta Adana, Abu Dabi ve Tokyo'dan ödüllerle dönen “Araf”ın senarist ve yönetmeni Yeşim Ustaoğlu'nu konuk edilecek. 4 Aralık'ta ise Anadolu'yu ve doğanın döngüsünü şiirsel bir dille anlatan “Devir” filminin gösterimi sonrası yönetmen Derviş Zaim sinemaseverlerle bir araya gelecek.
Zeki Demirkubuz, son filmi “Yeraltı”nın 5-6 Aralık'taki gösterimlerinden sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Festivalin Ankara'daki son gününde ise İstanbul ve Adana'da ödüller alan “Şimdiki Zaman” filminin yönetmeni ve senaristi Belmin Söylemez ile senaryo yazarı ve yapımcısı Haşmet Topaloğlu festival seyircisinin karşısına çıkacak.
Tuncel Kurtiz ve Peter Ohlendorf festivalin özel konukları
Gezici Festival'in programı kapsamında “Bir Daha, Bir Daha İzlediği Filmler” başlığı altında Türkiye sinemasının usta ismi Tuncel Kurtiz'de iz bırakan, Amerikan ve Avrupa klasiklerinden oluşan beş filme yer veriyor. Kurtiz, izlediği filmlerden seçtiği beyaz perdeye yansıtılacak.
Kurtiz, bugün Bob Fosse'un yönettiği müzikal All That Jazz ve Robert Altman imzalı “Nashville”, yarın İsviçreli yönetmen Alain Tanner ve İngiliz yazar John Berger'i bir araya getiren “2000 Yılında 25 Yaşında Olacak”ı, Jonas ve Luchino Visconti'nin yönettiği “Leopar”ı, 2 Aralık'ta ise All That Jazz ve Elio Petri'nin “Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma” adlı filmleri sunacak.
Alman belgeselci Peter Ohlendorf, 7 yıl boyunca Avrupa'nın çeşitli şehirlerindeki Neonazi konserlerinde gizli çekim yapan bir gazetecinin adımlarını yeniden izlediği ve konser mekanlarıyla çekim kayıtlarını bir araya getirdiği belgeseli “Kan Akmalı–Gizlice Nazilerin Arasında”nın 2 Aralık'taki gösterimi sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Deneysel canlandırmanın öncülerinden Amerikan sinemacı Larry Jordan'ın 1 uzun metrajlı ve 8 kısa filmi “Büyülenmenin Ötesi: Larry Jordan Toplu Gösterimi”nde festival izleyicisiyle buluşacak. 3 Aralık'ta Alman Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak gerçekleşecek gösterimler, bu bölümün küratörü Kitty Aal tarafından sunulacak.
Dünya sinemasından ödüllü filmler
Dünya Sineması seçkisinde önemli festivallerde gösterilen ödüllü filmler izleyicinin karşısına çıkacak. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası'nda Büyük Ödülü kazanan Antonio Mendez Esparza'nın yönettiği “Orada Burada”, Sırbistan yapımı, Srdan Dragojevic'in yönetmenliğini yaptığı “Onur Yürüyüşü” ve Cannes'da gösterilen Güney Kore animasyonu “Domuzların Kralı” bu bölümde gösterilecek filmler arasında bulunuyor.
Güney Amerika sinemasından son dönem örnekler de Gezici Festival'in Dünya Sineması bölümünde yer alıyor. Seyirci, Şilili yönetmen Dominga Sotomayor'ın “Perşembeden Pazara” eserinde bir ailenin dönüşümünü; Sebastin Lelio'nun filmi “Kaplanın Yılı”nda 2010 Şili depreminin etkilerini; Perulu yönetmen Adrian Saba'nın ilk uzun metrajlı filmi “Temizlikçi” ise yalnız bir adamla küçük bir çocuğun sıra dışı arkadaşlığını beyaz perdede gösterilecek.