Gezi Ä°stanbul nihayet kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

Gezi İstanbul nihayet kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2003 00:00

Ä°stanbul'un en eski pastanelerinden Gezi, uzun süren bir tadilat sonrasında ‘‘Gezi Ä°stanbul’’ adıyla hizmete açıldı. Pastanenin sahibi Mimar Hakan Kıran'ın projesi olan yeni pastane, Atatürk Kültür Merkezi'nin hemen yanında.Gezi Ä°stanbul'da çikolata, yaÅŸ ve kuru pasta, kek, kruvasan ve salatalar, yemek, sandviç, türlü çeÅŸitli kahve, alkollü ve alkolsüz içecekler bulunuyor. Yani pastane, lokanta, kafe, bar bir arada. Bayramdan sonra resmi bir açılış yapmayı tasarlayan Gezi Ä°stanbul, bayram öncesi çikolataya yönelik talep karşısında kapılarını açmak zorunda kaldı. Hakan Kıran, yedi ay boyunca hem tadilatın başında durdu hem Belçika ve Fransa'ya giderek ünlü çikolata ustalarını Ä°stanbul'a davet etti. Ä°stanbul'a gelen bu ÅŸefler Gezi Ä°stanbul'un çikolata iÅŸinde çalışan personelinin eÄŸitimini üstlendi. Pastacılar ise Gent (Belçika) ve Viyana'dan (Avusturya) gelen iki ÅŸef tarafından eÄŸitildi.Aralarında Perili Köşk ve Aya Yorgi Manastırı'nın da bulunduÄŸu birçok tarihi eseri restore eden Mimar Hakan Kıran, Mydonose Showland gibi çelik ve çadır bileÅŸiminden oluÅŸan modern tasarımlar da yaptı. Kendisi de bir pasta ustası olan Kıran, Gezi Ä°stanbul için gereken ekipman ve malzemelerin büyük bölümünü Belçika, Ä°talya ve Fransa'dan satın aldı. Reçel kavanozlarını Ä°talya'dan getirdi. Åžimdi yeni kavanoz, bardak ve ÅŸiÅŸe tasarımları için kolları sıvadı.Gezi Ä°stanbul'un oturma gruplarını iç mimar Tülin Kıran tasarladı. Duvarlardaki fotoÄŸrafları Gezi Ä°stanbul için Ali Konyalı çekti. Arkeoloji Müzesi'ndeki heykel ve rölyeflerden detayları kadrajına alan Konyalı, fotoÄŸrafları siyah beyaz olarak çekti. Gezi Ä°stanbul'daki tüm resimler ressam Ercan Armutçu'nun fırçasından çıktı. Bölmeler arasındaki üç boyutlu figürler heykeltıraÅŸ Ä°nayet TürkoÄŸlu'na ait. Hakan Kıran kendi tasarladığı çikolata ve pasta kutularıyla teÅŸhir dolaplarının patentini de aldı. Hakan Kıran, ‘‘Bu proje için tüm Anadolu'yu turladım. Ama ne doÄŸru dürüst bir çikolata kutusuna, ne bir çikolata kalıbına, ne de aklımda çizdiÄŸim kavanoz ve ÅŸiÅŸeye rastladım. Bunun üzerine önce tasarladım, sonra da ustalarla birlikte tezgahın başına geçip uygulamasını yaptım. Anadolu yaÅŸama sanatı ve kültürünü ne yazık ki elimizden kaçırmışız. Åžimdi yeniden geriye dönüp yeme içme kültürünü yeniden canlandırmalıyız diye düşünüyorum. Gezi Ä°stanbul'a gelenler bu vizyonun bir prototipini bulacaktır’’ diyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!