Güncelleme Tarihi:
ABD'deki “Massachusetts Institute of Technology”den bilim adamlarının, NASA'nın kızılötesi uzay teleskopu Spitzer'ın sağladığı verilere dayanarak yaptıkları araştırma sonucunda, dünyadan 13 bin ışık yılı uzaklıkta 100 bin yıl önce patlayan bir yıldızın yörüngesinde yeni bir gezegen oluşumu gözlemlediler.
Nature dergisinin yarın çıkacak sayısında yer alan makaleye göre, gözlem sonucunda, gezegenlerin nasıl ortaya çıktığına ilişkin çok sayıda sır da aydınlanmış oldu.
Yıldızın patlamasıyla ortaya çıkan süpernova içerisinde yeniden şekillenen genç yıldızın (pulsar) yörüngesinde, ileride gezegene dönüşecek olan ve bir girdap şeklindeki toz ve gaz diski belirlendi. Yıldız patlamasının uzaya saçtığı ve metal ağırlıklı toz ve gaz kalıntılarının, yıldız yörüngesinde yeniden toplanmasıyla ortaya çıkan disk, Spitzer teleskopuyla doğrudan görülemiyor ancak çevreye yaydığı parlak radyasyondan, şekli ve yapısı anlaşılabiliyor.
Gezegenlerin, yıldız patlamasıyla ortaya çıkan gaz ve tozların, yıldız yörüngesinde yeniden bir araya gelmesinden oluştuğu daha önce de biliniyordu ancak bu durum ilk kez bir gözlemle kanıtlanmış oldu.