Geyik böceğine Dünya Bankası desteği

Güncelleme Tarihi:

Geyik böceğine Dünya Bankası desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 11:21

Dünyada sadece Amanos Dağları'nda bulunan 6 antenli “Geyik Böceği”nin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların bilinçlenmesi için Amanos Çere Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) tarafından hazırlanan projeyi, Dünya Bankası da destek programına aldı.

Haberin Devamı

TANESİ 150 LİRADAN JAPONLARA SATILIYOR

AÇED 2. Başkanı Nazım Sönmez yaptığı açıklamada, uzak doğu ülkelerinde altı antenli geyik böceğinin alıcı bulduğunu, bu nedenle uzun yıllardır böcekleri yurt dışına kaçırmak isteyenlerle mücadele ettiklerini ifade etti.

Kaymakamlık ve güvenlik ekipleriyle sürekli iş birliği içinde olduklarını belirten Sönmez, dünyada sadece Amanos'ta bulunan Geyik böceklerinin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların da bu konuda bilinçlenmesi için dernek olarak hazırladıkları projeyi Dünya Bankası'nın da destek programına aldığını belirtti.

Dünya Bankası Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından derneklerine 10 bin dolar maddi destek gönderileceğinin kendilerine bildirildiğini anlatan Sönmez, şöyle devam etti:

“Dünyada sadece Amanos Dağları'nda bulunan ve bu sebepten dolayı Amanos Dağları Endemik türü olan, dünya literatüründeki ismini Hatay ve Hassa ilçesine bağlı Akbez beldesinden alan, Akbez Geyik Böceği (Lucanus Akbesianus Cervus) için hazırladığımız projede 50 işçi görev alıyor. Maddi ve manevi desteklerle bu projeyi en iyi şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum.”

Sönmez, derneklerinde deneyimli dağcıların yanı sıra bilim adamlarının da bulunduğunu, proje kapsamında, Amanos Dağları'nın, bitki, böcek, şelale ve mağaralarının haritasını da çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

AÇED'İN ÇALIŞMALARI

Sönmez, dernek olarak, vatandaşların yanı sıra okullarda çevre ile ilgili konferanslar verdiklerini, İl Çevre Müdürlüğü ve Kaymakamlık tarafından yürütülen “Amanos Dağları Milli Park Projesi”ne katkı sağladıklarını söyledi.

Uluslararası çevre kuruluşlarıyla da yürüttükleri projeler bulunduğuna dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti:

“AÇED daha önce de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Çevresel Kalkınma Programı destekli KYF den aldığı 'Amanos Dağları Derelerinde Yaşayan Balıklar Üzerindeki Baskıların Azaltılması' ve Fransız Kültür Programı destekli, 'Pier Belon Projesi'nin
yürütücülüğünü yaptı. Dörtyol Kaymakamlığı Gallepsu Projesi, Botanik Park projesine destek verdi. Ayrıca literatüre kazandırdığı, Amanos Dağları'nda iki adet damlataş mağarası, yeni bitki türleri ve şelaleler, antik alanlar ile panoramik oluşumlarla gündeme geldi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!