Güncelleme Tarihi:
Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı yetkilileri, belediyenin değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması, sınıflandırılması ve değerlendirilmesi amacıyla başlattığı “Kaynakta Ayırım ve Geri Kazanım Projesi”nin, başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü söylediler.
Projenin kent genelinde uygulanabilirlik düzeyinin yüzde 9'dan yüzde 30'a çıkarıldığını ifade eden yetkililer, proje çerçevesinde 43 mahalledeki ev ve işyerlerinden tek bir poşette toplanan cam, metal, plastik ve kağıt gibi atıkların, Demirtaş Geri Dönüşebilen Atıkları Ayırma Tesisi'nde cinsine göre ayrılarak ekonomiye kazandırıldığını kaydettiler.
38 BİN 300 AĞAÇ KURTULDU
Yetkililer, doğal kaynakların korunması ve daha az hammadde sarfiyatı sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında, 1999-2004 yılları arasında toplanan 2 milyon tonun üzerindeki kağıt atık sayesinde, 38 bin 300 ağacın kesilmekten kurtulduğunu belirterek, yine bu yıllar arasında toplanan 640 ton camın geri dönüşümü ile 64 bin litre petrol, atıkların geri dönüşümü sayesinde de kent çöp depolama sahasından bin 400 metrekarelik bir arazi tasarrufu sağlandığını bildirdiler.
HAMMADDE TASARRUFU DA SAĞLANDI
Proje sayesinde ayrıca hesaplanması son derece güç olan, plastik, metal ve cam gibi materyallerin üretimi için gerekli olan hammaddeler ile su ve enerji gibi doğal kaynaklardan da tasarruf sağlandığına işaret eden yetkililer, şunları söylediler:
“Bir ton beyaz kağıt yapımı için 17, bir ton gazete kağıdı için 8, 4 ton lamine karton bir ağaç kesiliyor. Kağıdın geri dönüşümü ile hammaddesi olan ağaçlardan tasarruf ediliyor. Kağıt fabrikalarından atık kağıt kullanımı ile enerjiden yüzde 59, metal ve plastiklerin geri dönüşümü ile de ilgili sektörlerde yine enerjiden yüzde 95 tasarruf sağlanmaktadır.”