Güncelleme Tarihi:
Başrolleri ni Monica Bellucci, Behrouz Vossoughi, Yılmaz Erdoğan, Caner Cindoruk, Beren Saat, Belçim Bilgin, Ahmet Mümtaz Taylan ve Arash Labaf'ın paylaştığı film ilk seyircilerinden geçer not alamadı.
BEKLENEN FİLMDEN İLK KARELER / FOTO GALERİ
Senaryosu gerçek olaylara dayanan film, İran’da 30 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan İranlı şair Sahel Farzan’ın hayatının bir dönemini anlatıyor. Ghobadi, 30 yıl önce ailesine öldüğü bildirildiği için ülkeyi terk eden eşi ve çocuklarını bulmak için İstanbul’a gelen Sahel’in hikayesini geçmişi ve bugünü harmanlayarak aktarıyor.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yapılan filme ilişkin ilk yorumlar şöyle:
Ali Koca ?@Alikomania
Lafı dolandırmadan: Gergedan Mevsimi, biçimsel ve politik açıdan çok özenti, taklit; hayli kompleksli ve fazlasıyla sahte bir film.
Ezgi Sütcü ?@ezgistc
Gergedan Mevsimi acıya aska saplantıya insan doğasına bir kez daha tanık olduğumuz çok etkileyici bir film.
Müjde Işıl ?@mujde_isil
Bahman Ghobadi, Gergedan Mevsimi'nde Nuri Bilge Ceylan'dan bolca beslenmiş gibi... Bellucci'yi unutun! Filmin en iyisi Yılmaz Erdoğan..
Banu Bozdemir ?@BanuBozdemir
Gergedan Mevsimi İran sinemasının gerisine düşmüş, imge ve melodramla bezenmiş, gerçeklikten uzaklaşmış bir film olmuş.Yılmaz Erdoğan iyiydi
Halil İbrahim Sağlam ?@ibodirector
Behrouz Vossughi, Monica Bellucci, Caner Cindoruk, Beren Saat, Belçim Belgin hepsi iyi. Fakat içine girmesi zor bir film Gergedan Mevsimi.
Halil İbrahim Sağlam ?@ibodirector
Uzun süre akıllardan çıkmayacak derecede güçlü bir görselliğe ve şiirselliğin kol gezdiği bol metaforlara sahip Gergedan Mevsimi.
Soner Yıldırım ?@soneryildirim
Gergedan Mevsimi hükümlü bir şairi mi anlatıyor, karısını arayan bir kocayı mı, intikam peşinde bir ölüyü mü? Hepsini anlatamadığı kesin.
Uygar Şirin ?@uygar_sirin
Sinemada kadının temsiliyle ilgilenenler "Gergedan Mevsimi"nden tez çıkarabilir.
Ebru Esen Turgud ?@ebruesenturgud
...Bahman Ghobadi'nin 'Gergedan Mevsimi' filmi olmamış...ama Monica Belluci ve Yılmaz Erdoğan'ın oyunculuklarına laf yok...
Alper Turgut ?@AlperTurgut01
Yilmaz Erdogan, Beren Saat, Belcim Bilgin, Caner Cindoruk ve Ahmet Mumtaz Taylan, Gergedan Mevsimi'nde islerini yapiyorlar, iste o kadar...
Alper Turgut ?@AlperTurgut01
Gergedan Mevsimi uzun zamandir seyrettigim en kotu Iran filmi... Donuk karakterleriyle bizim Tarkovski ozentilerinden hallice, ozetle...
omur gedik ?@omurgedik
Metafor bombardimani da gergedan mevsimi nin eksilerinden. Kasma kasma kasma, rahat ol demek geliyor icinden.
omur gedik ?@omurgedik
Gergedan mevsimi hayal kirikligi yaratti. Hikaye acikli ama film icine almiyor izleyiciyi. Sonunu zor getirdim.
Halil İbrahim Sağlam ?@ibodirector
Uzun süre akıllardan çıkmayacak derecede güçlü bir görselliğe ve şiirselliğin kol gezdiği bol metaforlara sahip Gergedan Mevsimi.
YÖNETMENİN BİYOGRAFİSİ
Bahman Ghobadi, 1969 yılında, İran- Irak sınırı yakınlarındaki, Baneh’te dünyaya geldi. Ulusal Ses ve Görüntü Okulu’ndan mezun olduktan kısa bir süre sonra, hepsi eleştirmenler tarafından beğenilen kısa filmler çekmeye başladı. İran’da çekilen en ünlü kısa film olarak gösterilen "Life in a Fog" (Siste Yaşam) (1999), ile büyük ses getirdi. Bu başarısının ardından Bahman Ghobadi Cannes’da ödül alan "A Time for Drunken Horses"ın da (Sarhoş Atlar Zamanı) (2000) yer aldığı uzun metrajlı filmler çekti. “A Time for Drunken Horses” ve diğer filmleri (“Half Moon” (Yarım Ay), “Turtles Can Fly” (Kaplumbağalar da Uçar)) uluslararası film festivallerinde adından söz ettirdi ve pekçok ödül kazandı. Ancak filmleri kendi ülkesinde çok az gösterildi, bazı filmleri ise gösterime girme şansı bulamadı. Son filmi "No One Knows About Persian Cats " (İran Kedileri Hakkında Hiç Kimse Bir Şey Bilmiyor) (2009) İran’da resmi izin almadan, çok zor koşullar altında çekildi. Film Tahran’ın yer altı indie müzik dünyasının bir nevi belgeselidir. Bu filminin ardından ülkesinden kaçmak zorunda kalan yönetmen, yeni filmi “Rhino Season” (Gergedan Mevsimi) ile kariyerinde önemli bir sayfa açıyor .