Gergedan böceği yakalayana para cezası

Güncelleme Tarihi:

Gergedan böceği yakalayana para cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2015 12:43

IĞDIR Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, gergedan böceği yakalayanlara 1000 ila 38 bin lira arasında değişen para cezası uygulayacak. '90 bin dolara satılıyor' iddialarının aksine uzmanlar, gergedan böceklerinin ekonomik bir değerini olmadığını hatırlatıyorlar.

Haberin Devamı

Zengin olma hayaliyle dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği (Oryctes Nasicornis) yakalayanlara Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından para cezası kesileceği bildirildi.

YURTTAN 'GERGEDAN BÖCEĞİ' MANZARALARI / FOTO GALERİ

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, bu tür böceklerin parasal bir değeri olmadığını, atıklarla beslendiğini başka bir deyişle ’doğanın çöpçüsü’ olarak nitelendirildiklerini söyledi. Mete Türkoğlu ""İnsanlar bu böcekleri satmak için toplarsa neslinin tükenmesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Kanunlarımıza göre bu suç teşkil etmektedir. Bu nedenle biyolojik ve ekolojik döngünün bozulmasına ilişkin 1000 ila 38 bin lira arasında para cezası verilecek. Iğdır’da bu tür olaylarla karşılaştığımız taktirde cezai işlem başlatacağız. Vatandaşlar geceleri ışığa gelen bu böcekleri evinden kovsun. Başka bir şey yapmasın" diye konuştu.

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Entomolog Yrd. Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık, gergedan böceğinin özellikle Türkiye ve dünyanın birçok yerinde görüldüğünü vurguladı. Bu böceklerin çiftleşme döneminde olduğunu, bu nedenle akşam saatlerinde vatandaşların ışıkta görmesinin doğal olduğunu belirten Gözüaçık, "Özellikle erkeklerinin boynuzumsu bir çıkıntısının olması onların çok değerli olduğunu düşündürmektedir. Aslında doğada yaşayan bütün canlılar bizim için değerli. Bu böceği maddi olarak kıyaslamak yanlış. Şu an her tarafta olan sıradan bir böcek. Bunlar doğada hayvansal ve bitkisel atıklarla beslenmekte ve geri dönüşüm sağlamaktadır.Bu böcekler doğanın her tarafında var. Bu dönemde fazlaca görülmesinin sebebi çiftleşme dönemi olduğu için" dedi.

Haberin Devamı

"EKONOMİK DEĞERİ YOK"

Uzmanlar gergedan böceğinin Türkiye'nin her yerinde görülebilen ve ekonomik değeri olmayan bir böcek olduğu da hatırlattı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Lokman Aslan, "90 bin dolarlık gergedan böceği" haberlerinin ardından böceğe ilginin arttığını anımsatarak, bu bilgilerin doğru olmadığını ve insanları yanlış beklentiler içine soktuğunu vurguladı.

Merkez olarak yaban hayvanlarını koruma, tedavi etme ve rehabilitasyonlarını sağlayarak doğal yaşam alanlarına bırakmak gibi çalışmalar yaptıklarını bildiren Aslan, Van Gölü havzasının yaban hayvanları yönünden çok zengin olduğunu, sürüngen, vahşi memeli ve kanatlı tüm yaban hayvan türlerinin bölgede yaşadığını aktardı.

Bölgede yaban hayvanların doğal yaşamlarını sürdürmeleri ve vatandaşların bilinçlendirmesi için de çaba gösterdiklerini belirten Aslan, "İnsanoğlunun yaratılışından bu yana yaban hayvanları ile insanlar arasında ilişki var. Eski dönemlerde özellikle beslenme için aşırı avlanma nedeniyle yaban hayvanların öldürülmesi ya da hayvanların yaşadığı doğal alanların bozulması hayvanların neslinin tükenmesine neden olmuştur" dedi. - AA

“KENDİMİZİ DOLDURUŞA GEİTRMEYELİM”

Haberin Devamı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Zooloji Müzesi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan ise, gergedan böcekleri hakkında şunları söyledi:
Aslında bu olay bence bin TL den başlamıştır. Bin zamanla 5 olmuştur, 10 olmuştur. Koleksiyon olarak bakıldığında belli bir değer ifade edebilir. Koleksiyoner için peçete bile bir değerdir. Eğer bu işi ciddi olarak yapmak istiyorsanız yapın, bu anlamlı bir çalışmaya dönebilir. Ama bir şeyin değer ifade etmesi için onun nerede değerli olduğunu görmek lazım, hangi ölçülerde değerli olduğuna bakmak lazım. Abartarak söylüyorum, eğer gergedan böceğinin 10 ya da 15 santimetreliğini bulursanız, belki bir değer ifade eder. Ama bunun için ciddi bir çalışma, ciddi bir gözlem lazım. Öyle tuttuğunuzu aldınız getirdiniz, dağı taşı taradınız, binlerce 10 binlerce örneği doğadan çektiniz, bu çok doğru bir şey değil. Yapmamak lazım. Bu anlamda lütfen kendimizi böyle dolduruşa getirmeyelim. Bundan uzak durmayı ben tavsiye ediyorum. Gereksiz bir enerji harcama ve doğaya zarar verme oluyor, popülasyonun dengesini bozuyoruz. Anadolu Dünya'nın biyoçeşitlilik bakımından en değerli toprak parçalarından birisidir. Kıta özelliği gösteren en küçük kara parçasıdır. Ekonomik tarımsal ürünlerin mesela buğdayın anavatanıdır. Sahip olduğumuz toprakların değerini bilmemiz ve korumamız her vatandaşımızın görevi olmalı" - İHA

BAKMADAN GEÇME!