Elif DEMİRCİ / İZMİR, DHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2005 02:17
İzmir’in Karaburun Yarımadası’nın en temiz denizi olan Gerence Körfezi, son yıllarda balık çiftliklerinin istilası nedeniyle ölüyor.
Zengin
balık çeşidi ile balıkçıların, su altı güzelliği ile dalgıçların vazgeçemediği körfezde balıkçılar, mesleklerinin ölmesinden, dalgıçlar da su altını görememekten şikayetçi. Körfezdeki Ildırı Köyü’nün sakinleri ile yazlıkçılar, kıyılara kurulan 12 balık çiftlikliğinin körfez dışına çıkarılması için mücadele başlatttı.
BALIKLAR ÖLDÜ
Adı, ‘Yelken geren rüzgarlı yer’ anlamına gelen Çeşme-Karaburun arasındaki Gerence Körfezi’nde 30 yıldır balıkçılık yapan Ceyhan Mete, balık çiftliklerinin istilasından önce günde 30-50 kilo balık avlarken son yıllarda bu rakamın 3-5 kiloya düştüğünü söyledi. Mete, ‘Kirlilik nedeniyle oksijen miktarı azaldığından balıklar öldü’ dedi. Körfezde 10 yıldır dalan Öner Miski, ‘Eskiden denizin içi 50-60 kulaca kadar görünürken, son yıllarda 5-6 kulaç ancak görünüyor. Denizin dibi çorba gibi’ diye konuştu. Günkent Sitesi Kooperatifi Başkanı Halil Çulhaoğlu ile Üye Akın Gönen, Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü’ye dilekçe vererek çiftliklerinin körfez dışına taşınmasını istedi.
KİRLETMEDİK
Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Assos sahillerinde 2002’de kurdukları orkinos çiftliğinin yöreden uzaklaştırılmasının ardından çiftliği Ildırı Köyü’ne kuran Akua- Dem Deniz Mahsülleri Turizm, Eğitim, Üretim ve Pazarlama Limited Şirketi’ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Deniz ise orkinosları geliştirirken denizi kirletmediklerini ileri sürdü.