Gerekirse Irak’a gir

Güncelleme Tarihi:

Gerekirse Irak’a gir
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 01:00

Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun toplantısından sonra yapılan açıklamada, "Gerektiğinde sınır ötesi operasyon da dahil olmak üzere her türlü tedbirin alınması için gerekli emir ve talimatlar verilmiştir" denildi. Hükümetten bir yetkili, "Sürecin bundan sonrası kamuoyuyla paylaşılmayacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

BAÅžBAKAN Tayyip ErdoÄŸan’ın ilk kez baÅŸkanlık ettiÄŸi dünkü Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’ndan "GerektiÄŸinde sınır ötesi operasyon da dahil olmak üzere her türlü tedbirin alınması için gerekli emir ve talimatlar verilmesi" kararı çıktı. Hükümetten bir yetkili, "Sürecin bundan sonrası kamuoyuyla paylaşılmayacak" diyerek, Silahlı Kuvvetler’in sınır ötesi hazırlıklarının kamuoyuna kapalı süreceÄŸini vurguladı. Â

TEZKERE TALİMATI Başbakan Erdoğan, kurul toplantısının ardından, Irak’ın kuzeyine dönük bir sınırötesi operasyona izin verecek tezkere hazırlığı için düğmeye bastı. Edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’ya talimat veren Erdoğan, partisinin MYK toplantısında, "Biz hazırlığımızı yaparız" diyerek tezkere hazırlığını açıkladı. Başbakan, özetle şunları söyledi: "Terörü bitirme noktasında kararlıyız. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınılması söz konusu olamaz. Bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. Gereken neyse yapılacak. Nihai olarak yetki isteniyorsa o da Meclis’ten çıkarılacak. Tezkereyse tezkere, paraysa para. Bütün birimlerin ihtiyacı eksiksiz karşılanacak. Sınırötesi operasyonun gerekçeleri de vardır. Meşru müdafaa hakkı da doğurmaktadır. Neticede Irak’a girilmesi gerekiyorsa girilecek." Erdoğan, ön hazırlık çalışmasını açıkladığı tezkerenin Meclis’e ne zaman gönderileceğine ilişkin bir tarih vermedi. Tezkere hazırlığını Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı birlikte yürütecek. Önemli bir kaynak, Türkiye’nin sınır ötesi sıcak takip veya operasyonu da içeren kararlarının önceki gün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın katıldığı zirvede şekillendiğini söyledi.

TÜM GÜVENLİK BİRİMLERİ Toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, MİT Müsteşarı Emre Taner ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Terörle Mücadele Daire Başkanı Selim Akyıldız katıldı. 3.5 saat süren toplantının bitmesinden yaklaşık 1.5 saat sonra yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

İLAVE YÖNTEMLER Şırnak ilimizde sivil vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize yöneltilen menfur saldırılar başta olmak üzere, son günlerde meydana gelen terör olaylarına ilişkin değerlendirmeler yapılmış, terörle mücadele çerçevesinde sürdürülen faaliyetler ile alınması gereken ilave önlemler ve yöntemler görüşülmüştür. Son dönemde gerçekleşen ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerden rahatsızlık duyan ve halk desteği kaybolan örgütün, kanlı terör eylemlerini artırma gayreti içerisinde olduğu tespit edilerek, vatandaşlarımızın huzur, güven ve refahını artıracak faaliyetlerin hız kesmeden sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.

EMİR VE TALİMAT Bu çerçevede, terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere, hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir.

ÖZEL TİM KIRSALA Zirvede terörle mücadele için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yapan bütün güvenlik birimlerinin istihbaratlarının ortak merkezde toplanması benimsendi. Ayrıca uzun zamandır sadece şehir girişlerindeki kontrol noktaları ve kent merkezlerinde görev yapan polis Özel Harekát Timleri’nin de askerlerle birlikte dağdaki nokta operasyonlarda kullanılması kararlaştırıldı. Bölgede çoğunluğu Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’ta olmak üzere 3 bine yakın polis timi görev yapıyor.

Açıklamanın şifreleri

SICAK TAKİBE GÖZ YUMULUR

’Gerektiğinde sınır ötesi operasyon’ ifadesinden, geniş boyutlu, tezkere gerektiren bir operasyon anlaşılmaması gerekiyor. Konunun uzmanları, BM 51. maddesinin sınır ötesi operasyonu karşılamadığını, ancak ABD ve İsrail’in yaptığı gibi nokta operasyonları içeren ’sıcak takibin’ yapılabileceğini söylediler. Bu ifadenin özellikle Irak Kürdistan Bölgesel yönetimine karşı ’siyasi baskı unsuru’ olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Kaynaklar, PKK’nın son saldırılarından sonra Washington yönetiminin dar kapsamlı ve kısa sürede tamamlanacak sıcak takipe göz yumabileceğine dair mesaj verdiğini ileri sürdüler.

TEZKERE KOZU

Hükümet, gerektiği zaman kullanabileceği tezkereyi, hem Bağdat hem de Iraklı Kürtlere karşı koz olarak elinde tutacak.

EKONOMÄ°K TEDBÄ°R

Ekonomik tedbirle, şu iki farklı boyut dikkate alınacak: 1- Olası sıcak takipte, dış etkenlerin Türk ekonomisine getireceği zararı en aza indirgemek için hazırlıklı olmak. 2- Habur’dan geçişleri kısıtlayıp, elektrik satışını durdurup, Iraklı Kürtleri ekonomik ablukaya almak.

SÄ°YASÄ° TEDBÄ°R

Türkiye’nin sıcak takipte haklı olduğunu ortaya koymak için BM, AB, ABD ve Arap dünyasında yoğun bir diplomasi hareketi başlatılacak.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!