Güncelleme Tarihi:
AK Partililer, 4 Ekim 2012 tarihli Suriye Tezkeresi’yle asker gönderilebileceğini savunurken, “Gerekirse 24 saatte yeni tezkere çıkarılır” dediler. Görüşler şöyle:
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Elimizde zaten Suriye’den gelen güvenlik risklerine karşı Silahlı Kuvvetlerimizin ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin her türlü tedbiri alması yönünde çok güçlü bir tezkere var. Süresi devam ediyor. Ama ihtiyaçlar başka birşey gerektirirse, nihai otorite TBMM’dir, TBMM’ye başvururuz ama şu anda bize verilmiş yetki var.
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı
Hüseyin Çelik: Birinci tercihimiz, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar doğrultusunda bir müdahalenin yapılmasıdır. Bu olmazsa Kosova veya Sırbistan modeli uygulanabilir. Geçerli bir tezkere var. Müdahale olursa, yeni bir tezkereye gerek yok. Ama varsayın ki yeni bir tezkere gerekirse de TBMM 24 saat içinde çıkarabilir.
- AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin
Canikli: 6 Ekim’e kadar yürürlülük süresi olan mevcut Suriye Tezkeresi’nin Türk askerinin gönderilmesiyle ilgili yeterli. Gönüllü ülkeler koalisyonunun nasıl oluşacağı önemli. Mevcut tezkere Türk askerinin Suriye’ye gidebilmesiyle ilgili gayet net hükümler içeriyor. Eğer yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanması gibi bir noktaya gelinecekse, o zaman yeni tezkere gerekir. Ancak görünen o ki sözkonusu olan hava harekâtıdır ve Türkiye’yle doğrudan ilişkisi yoktur.
- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Hükümet, mevcut tezkereye dayanarak Suriye’ye gönüllü koalisyon ortaklarıyla beraber asker gönderme imkanına sahip değildir. CHP olarak bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz. 1 Mart 2003’de Türkiye’yi Irak’ta savaşa girmesini sağlayacak tezkere konusunda parlamento önemli bir sınav vermiştir. 2003’te Irak’ta diktatör Saddam yönetiminin halkına yönelttiği şiddet ile Suriye’de yaşananlar aynıdır. O gün Türkiye parlamentosu sağduyu ile hareket etmiş ve savaşın dışında kalmıştır. Davutoğlu’nun gönüllü ülkeler koalisyonuyla Suriye’ye müdahale edilmesi şeklindeki açıklaması BM kararı olmaksızın Türkiye’yi bir müdahalenin tarafı yapar. Böyle bir yetkinin karşısında oluruz.
- MHP Grup Başkanvekili Mehmet
Şandır: Konuyu partinin yetkili kurullarında değerlendirilmeden karar olarak açıklayamayız. Hükümet el yordamıyla siyaset yürütüyor. Biz MHP olarak dış politika konularına devlet politikası olarak bakarız. İç politika malzemesi olarak kullanmayız.
- BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Tezkere tartışması son derece talihsiz. Böyle birşey yaşanırsa biz savaşın karşısında en güçlü muhalefeti ortaya koyacağız.
Umarım MHP karşı çıkar
BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, önceki günkü bir TV programında “Umarım MHP de karşı çıkar” diyerek, şöyle konuştu: “Daha önce tezkerelerde zaten bazı haklarımızı kullandık veya kullanmak üzereyiz. Yeni bir tezkere gerekirse, elimizdeki mevcut imkanlara bakarız, Meclis’e geliriz. O zaman CHP karşı çıkar, MHP de umarım karşı çıkar. Çünkü ağızlarının çalımına bakarsak onlar da böyle bir operasyonun içinde Türkiye’nin yer almasını istemiyor olabilirler. Gücümüz yeterse biz çıkarırız ve böyle bir koalisyonun içerisinde yer alırız.”