Genetik modifiye gıdaya niye karşı çıkıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Genetik modifiye gıdaya niye karşı çıkıyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2003 00:00

Genetik modifikasyon (GM), b+ir genin tecrit edilip, baÅŸka bir yaÅŸayan organizmaya aktarılması anlamına geliyor. Türün kendine özgü genetik karakteri deÄŸiÅŸiyor.Bitkiler, haÅŸare ve virüslere karşı daha dayanıklı olmaları ve daha fazla ürün vermeleri için modifiye ediliyor.GM teknolojisini savunanlar, masrafın azalacağını, böcek ilacı kullanmaya gerek kalmayacağını, verimliliÄŸin artacağını ve dünyanın açlık sorununun aşılacağını iddia ediyorlar.Karşı çıkanlar ise yeterince araÅŸtırma yapılmadığını, çevre ve insan saÄŸlığına zararlı olabileceÄŸini savunuyor.Genetik gıdalarda ABD dünya lideri. ABD'de üretilen soyanın yüzde 75'i, pamuÄŸun yüzde 71'i ve tahılın yüzde 34'ü GM ürünü.AB ise 1998 Ekim ayından bu yana yeni GM ürünlerine izin vermiyor. Sadece mısır, soya, hindibanın da aralarında bulunduÄŸu genleriyle oynanmış 18 ürüne izin veriyor. Avusturya, Fransa, Yunanistan, Ä°talya ve Lüksemburg da sözkonusu ürünler bile yasak.ABD, Arjantin ve Kanada, AB'nin fiili yasağına karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne ÅŸikayette bulundular. AB'nin moratoryumunun bilimsel dayanağı olmadığını ve bu nedenle yasadışı olduÄŸunu savunuyorlar.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!