Generale 6 yıl 8 ay

Güncelleme Tarihi:

Generale 6 yıl 8 ay
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde 28 Mayıs 2009’da el yapımı patlayıcının infilakı sonucu 7 askerin şehit olmasına ilişkin davada, sanık Tuğgeneral Zeki Es’i, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve 2 kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Bu suç nedeniyle meydana gelen 8 bin 613 lira 81 kuruş Hazine zararının da tahsiline karar verildi. Es’e, Askeri Ceza Kanunu’nun 109. maddesi delaletiyle itaatsizlikte ısrar edenlerin cezasını düzenleyen, 87/1. maddesi uyarınca, “madununa suç yapmak için emir vermek” suçundan da 6 ay 20 gün hapis cezası verildi, ancak bu suça ilişkin hükmün açıklanması geri bırakıldı.  “Hakikate muhalif rapor tanzim ve ita etmek” suçunu işlediği sabit görülmeyen Es, bu suçtan beraat etti. Sanık Jandarma Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker “emre itaatsizlikte ısrar” suçundan, takdiri indirim uygulandıktan sonra 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılırken, buna ilişkin hükmün açıklanması geri bırakıldı. Sanık Tümgeneral Gürbüz Kaya, Piyade Yüzbaşı Nurettin Altay, emekli Piyade Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan ve Kurmay Yüzbaşı Hakan Alaçam’ın ise beraatlerine karar verildi.

Haberin Devamı

Yargıtay onarsa er olacak

Tuğgeneral Zeki Es karar açıklandıktan sonra “Hayırlı olsun, ben savunmamı yaptım. Mahkeme öyle takdir etti. Başka ne diyeyim ki. Temyize başvuracağız” dedi. Kararın Askeri Yargıtay’da onanıp kesinleşmesi halinde dönemin Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Es, TSK’dan çıkarılacak, rütbesi sökülecek ve er statüsüne inecek. Orduevleri yasaklanacak, silah taşıma izni alamayacak ve lojmandan çıkartılacak.

Aileler AİHM’ye gidiyor

ŞEHİT askerlerden Deniz Demirci’nin annesi Raziye Demirci, mahkemenin verdiği karara tepki göstererek, “7 insanın ölümüne neden olan sanığa 7 yıl ceza verildi. Herkes elini vicdanına koysun. TSK’nın yargısı bu mu?” dedi. Şehidin babası Halil Demirci de kararın adil olmadığını savundu. Halil-Raziye Demirci, “Kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz. Hakimi ve savcıyı da şikayet edeceğiz, suç duyurusunda bulunacağız. TSK’nın adaleti bu mu? Bu karar adil değil” dediler.  Şehit ailelerinin avukatlarından Hayrettin Açıkgöz, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, “Bence bugünkü karar bir hukuk zaferidir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir mahkeme görevdeki general hakkında mahkûmiyet kararı verdi” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!