Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın okul ve kurum yöneticiliklerine atamaları yeniden düzenleyen ve büyük
Saygı Öztürk sozturk@hurriyet.com.tr |
Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan “gece yarısı uyarısı”nda okullarda meydana gelen olaylar önemli yer oluştururken, hakkı olmadan müdürlüğe siyasi nedenlerle getirilenlerin önümüzdeki dönem büyük sıkıntılara yol açacağı da değerlendirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, okul müdürünün seçiminde sınavın kaldırıldığını, ancak kıdem ve liyakata göre atamaların yapılmasına özen gösterildiğini öne sürdüler. İşte yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler:
VALİLERE BIRAKILDI: Yönetmelikte eğitim kurumlarının özellikleri esas alınarak hangi tür eğitim kurumuna hangi branşlardan öğretmenlerin yönetici olarak görevlendirileceği de belirlendi. Okulların işleyiş özellikleri dikkate alınarak büyük bir bölümünün yönetici atama yetkisi Valiliklere bırakıldı.
YETKİ BAKANLIKTA:Öğretmenevleri, rehberlik merkezleri, turizm eğitim merkezleri, bilim sanat merkezleri, Anadolu statüsündeki her türlü liseler, fen, sosyal bilimler, spor liseleri,sağlık,tarım, adalet meslek liseleri ile yatılı ilköğretim bölge okullarının müdürlerinin atamaları Milli Eğitim Bakanlığı, diğer yöneticiliklerin tümünün atamaları da valilikler tarafından yapılacak.
YAKINLIK: Her kademedeki yöneticinin ona en yakın amir tarafından teklif edilerek seçilmesi esası da getirildi. Örneğin okul mür yardımcılarının seçiminde okul müdürü en yakın çalışma arkadaşının seçiminde söz sahibi olabilecek ya da bir okul müdürünün seçiminde o ilçenin eğitim öğretim faaliyetlerinden birinci derecede sorumlu olan ilçe millî eğitim müdürünün görüş ve önerilerini dikkate alınacak.
SINAV YOK:Yöneticilerinde seçme sınavı yapılmayacak, ancak gerek öğretmenlikteki mesleki kıdemi gerekse yöneticilikteki deneyim göz ardı edilmeyecek, liyakat, kariyer esas alınacak. (A) tipi bir eğitim kurumuna müdür yardımcısı olunabilmesi için, adaylık dahil öğretmenlikte en az beş yıl görev yapmış olmak şartı aranırken aynı tipteki bir eğitim kurumuna müdür olarak atanabilmek için ise eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az üç yıl görev yapmış olmak şartı getirildi.
BAKANIN GENELGESİ: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yönetici atamalarında uyulacak esaslarla ilgili olarak valiliklere genelge gönderdi. Genelgeye göre ( C ) tipi okul müdür yardımcılığına atanacaklarda öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olması, (B) tipi okul müdür yardımcılığına atanacaklarda adaylık dâhil öğretmenlikte en az üç yıl görev yapmış olması, (A) tipi okul müdür yardımcılığına atanacaklarda ise öğretmenlikte en az beş yıl görev yapmış olma koşulu aranacak.
OKUL MÜDÜRLÜĞÜ: Okul müdürlüğüne yapılacak atamada, ilçe millî eğitim müdürünün teklifi, il millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile atama yapılacak. Buna göre, ilçe millî eğitim müdürü de atama sürecinde yer alacak.. Bu nedenle, okul müdürünce önerilen aday, eğitim kurumunun bağlı bulunduğu ilçe millî eğitim müdürünün uygun bulması halinde öneri valiliğe gönderilmek üzere il millî eğitim müdürüne ulaştırılacak.
BAŞYARDIMCILIK:Müdür başyardımcılığına atamada ise adayın en az bir yıl yöneticilik yapmış olma koşulu aranacak. Müdür başyardımcılığına atama sürecinde eğitim kurumunun ilçeye bağlı olması halinde, ilçe millî eğitim müdürü de bu sürece katılacak.
HEMEN BAŞLATILSIN:Eğitim öğretimin olumsuz etkilenmemesi bakımından; yönetici atama işlemlerinin en kısa sürede başlatılarak sonuçlandırılmasını isteyen Bakan, bu süreci olumsuz yönde etkileyecek tutum ve davranışlardan kaçınılmasını da istedi.
DAVALIK: Yeni yönetmeliğin, vekaletle müdürlük görevini asaleten atanmasına dönük bir düzenleme olarak niteleyen üç eğitim sendikası, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a gitti. Yeni düzenlememe “seçim hazırlığı” ve “kadrolaşma” olarak nitelendirildi.