Genelkurmay'dan 'soykırım' iddialarına yeni yanıt

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmaydan soykırım iddialarına yeni yanıt
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 10:10

Genelkurmay Başkanlığı, toplam 8 ciltlik “Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914-1918” serinin 5’nci kitabını yayınladı. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları’ndan çıkan kitabın kapağında Ermenilerce 11 Temmuz 1915’de Diyarbakır Silvan’da katledilen Türklere ilişkin fotoğraf yer aldı.

ATASE Başkanı Korgeneral Eyüp Kaptan, kitaptaki sunuşunda “Yayınlanan belgelerde, Ermeni örgütlerinin sosyal hayata müdahaleleri sonucunda ortaya çıkan boşluktan nasıl yararlandıkları görülmektedir” dedi.

Arşiv Şube Müdürü Dr. Öğretmen Albay Ahmet Tetik de “Kitapta ağırlıklı olarak, Ermeni terör örgütlerinin sosyal hayattaki etkisini gösteren belgeler bulunmaktadır” diye belirtti.

Kitapta, Ermeni iddialarına en güzel yanıtı tehcir uygulaması sırasında kanunsuz işlerin üzerine tam yetkiyle giden Soruşturma Kurulları’na ilişkin belgeler dikkat çekti.

ERMENİ MALLARINA KARŞI GÖSTERİLEN HASSASİYET

Eskişehir’in Mihalıççık kazasında Ermenilerin taşınabilir ve taşınmaz malları hakkında suiistimallerde bulundukları anlaşılan kaymakam, kadı, tapu memuru gibi görevlilerin de bulunduğu 29 görevlinin Konya Divan-ı Harb-i Örfisine sevki ve buna ilişkin Afyonkarahisar Soruşturma Kurulu’nun İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği yazısı bunlar arasında yer aldı.

Söz konusu belgelerde şu ifadeler dikkat çekiyor:

“Kaymakamlık görevinde bulunan Yevanaki Efendi de serbestçe icra edilen bu adaletsizlikleri engellememiştir. Mesela, gece vakti Takrir Komisyonu’nu toplayarak, mülklerin tasarruf haklarından vazgeçildiğini zorla kabul ettikleri meydana çıkmıştır. Yevenaki’nin mülklerin tasarruf hakkını terk ettirip gaspçılara kolaylık göstererek yardımda bulunduğu ve diğer bazı suistimallerde de onlarla birlikte hareket ettiği anlaşılmıştır.”

TARAFSIZLIĞINI YİTİREN ERMENİ HAKİMLER

Kitapta, 1915 yılı Mart ortasından Ağustos ortalarına kadar padişah emri gereği Adalet Bakanlığı’nca görevlerine son verilen 38 Ermeni hakim ve adliyelerde görevli Ermeni memurlara ilişkin çıkarılış sebepleri de tek tek sıralandı.

Çıkarılış gerekçeleri arasında Ermeni örgütünü idare etmek, devlet sırlarını açıkladığı, Ermenilere ilişkin konularda hissi düşünerek tarafsız hareket edememek, hıyanet ve örgüt üyeliği, Ermenilik gayesi gütmesi sayıldı.

YUNANİSTAN’DAN ERMENİ İSYANCILARA 14 BİN TÜFEK

Kitapta diğer ilginç bir belgeyi de Divan-ı Harb-i Örfi hapishanesinde tutuklu bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü memurlarından Yasi oğlu Arşavir’in mahkeme Başkanlığı'na dilekçesi oldu. Arşavir dilekçesinde Yunanlıların Ermeni Ramgavar Örgütü Başkanı Sason isyanının tertipleyicisi Mihran Damadyan’a 14 bin Yunan grasa tüfeği, 1 milyondan fazla mermi, 80 sandık bombayla dinamiti Pire’de teslim ettiğini anlatıyor. Arşavir’in kitapta, yer alan dilekçesinden bir bölümü şöyle: “Ben 1911 yılında, Kahire’de Bogos Nubar Paşa’nın okulunda 12 İngiliz lirası maaşla öğretmendim. Bu sırada Balkan Savaşı çıktı ve Yunanistan, Türkiye’de bir iç ihtilal ve karışıklık çıkarıp Osmanlı Devleti’ni meşgul etmek üzere Ermeni Ramgavar Örgütüne aracılarla başvurdu.

Yunanlılar, örgütün başkanı ve aynı zamanda Sason ihtilalinin tertipleyicisi meşhur komiteci Berc Muşlu kod adlı Mihran Damadyan’ı bularak 14 bin Yunan grasa tüfeği, 1 milyondan fazla mermi ve 80 sandık bombayla dinamiti Pire’de teslim ettiler. Mısır’da Hınçak Örgütü başkanı olduğumdan bu konudan haberdar oldum.”

KİTAPLAR NASIL ALINABİLİR?

Serinin beşinci kitabı ve önceki ciltler; ATASE Başkanlığı’nın satış bürosundan doğrudan satın alınabileceği gibi Ziraat Bankası Saraçoğlu Subesi 3408764 numaralı hesabına bir ve ikinci cilt başına 10, 3 ve 4’ncü cilt başına 15 YTL yatırılarak kargo ile de temin edilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!