Genelkurmay'dan önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmaydan önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2012 11:27

Genelkurmay Başkanlığı devrim niteliğinde bir adım daha attı;

Haberin Devamı

Çok tartışılan “bazı basın organlarına Genelkurmay faaliyetlerini izleme yasağını” kaldırdı.

Genelkurmay Başkanlığı  “akreditasyon” uygulamasını en yoğun olarak 28 Şubat döneminde uygulamıştı.   

Uygulama zaman içinde yumuşatılsa da, hala bazı basın yayın organlarına Genelkurmay faaliyetlerini izleme yasağı sürdürülüyordu.

Yasak, yarın resmen kaldırılıyor;   

/images/100/0x0/55eb385ff018fbb8f8b32c8d

Genelkurmay, akreditasyon konusundaki ilk adımı yarın Konya’da yapılacak Anadolu Kartalı Tatbikatı ile atacak. 

Konya’daki tatbikata, daha önce akreditasyon uygulaması çerçevesinde Genelkurmay faaliyetlerini izleme izni verilmeyen Zaman Gazetesi, Bugün Gazetesi, Kanaltürk, STV, Cihan Haber Ajansı gibi yayın organları da davet edildi.   

Haberin Devamı

Böylece Genelkurmay, 28 Şubat sürecinin en görünür uygulamalarından birini daha, Konya’da Hava Kuvvetleri’nin tatbikatında kaldırmış olacak.

Daha önce, “akreditasyon uygulaması” gerekçe gösterilerek bazı yayın organları, sadece Ankara’da Generkurmay karargahındaki değil, TSK’nın yurtiçi ve yurtdışında (TSK’nın görev yaptığı Afganistan, Bosna uluslararası görevleri dahil) basına açık tüm faaliyetlerine alınmıyordu. Son olarak, Mart ayında Afganistan’ın başkenti Kabil’deki helikopter kazasında şehit düşen 12 asker için Barış Gücü Tugay Komutanlığı'nda düzenlenen törene, “akreditasyon” uygulaması gerekçe gösterilerek, pekçok basın yayın organı alınmamıştı.

YEREL BASINA DA AKREDİTASYON YASAĞI KALKTI
Genelkurmay'ın akreditasyon yasakları konusundaki sıkıntılar Türk medyasında hep yaygın basın organları çerçevesinde ele alındı. Oysa Genelkurmay, yerel bazda da akreditasyon kısıtlamaları uyguluyordu. Son kararla, yerel basına yönelik kısıtlamalar da kalktı.
Nitekim, örneğin Konya'da yayınlanan Merhaba gazetesi de, yarın Konya'da gerçekleşecek etkinliği izleyebilecek. Hürriyet Dünyası'na mail yoluyla ulaşan Konya Merhaba gazetesinden Mustafa Arslan, şu ifadeyi kullandı: "Konya Merhaba Gazetesi'nin de yasağı kalkmış oldu. Zira 2001'den bu yana Anadolu Kartalı Tatbikatı'na ilişkin tüm detay haberler Merhaba'dan çıkmıştı. Fakat bir türlü tatbikatı izleme şansı olmamıştı"

Haberin Devamı

Akreditasyon uygulamasının normalleşmesi ile, daha önce yasaklı olan pekçok basın yayın organı artık yurtiçi ya da yurtdışında Genelkurmay’ın basına açık faaliyetlerini izleyebilecek.

HAVAALANINDA BIRAKILMAK...
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın medya organlarına yönelik uyguladığı akreditasyon uygulamasının mağduru çok gazeteci var.
Uzun süredir gazetecilik mesleğinde olan hemen her arkadaşımın eminim birer anısı var bu konuda. Benim de, şimdi üzüntüyle hatırlatığım anılarım var;
Mesleğimin uzun dönemini dış politika muhabiri olarak, çoğunlukla Dışişleri Bakanlığı'nı izleyerek geçirdim. Merhum İsmail Cem'in Dışişleri Bakanlığı sırasında, Bakan'ın bazı yurtdışı gezilerine dışişleri muhabirleri de davet edilirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın Genelkurmay'ın uyguladığı akreditasyona benzer bir uygulaması olmadığından, tüm medya kuruluşlarından dış politika muhabirleri Bakan ve Bakanlığın faaliyetlerini ayrım yapılmadan izleyebilirlerdi. (ki şu anda da aynı uygulama sürüyor. Ayrım olmaksızın tüm medya organları Dışişleri Bakanlığı faaliyetlerini izleyebiliyorlar)

Bakan Cem'in yurtdışı gezilerine katılım da, dışişleri muhabirleri arasında kura yoluyla belirlenirdi. Yani herkesin şansı eşitti.
Ancak geziler o dönemde çoğunlukla  Genelkurmay'a ait CASA uçaklarıyla yapılırdı. İşte sorun da burada çıkardı;
Dışişleri Bakanlığı'nın kurasında çıkmış olan bazı arkadaşlarımızın, Esenboğa havaalanında, sırf gezi CASA uçağıyla yapıldığı için Genelkurmay akreditasyonuna takıldıklarını hatırlıyor. Ve biz uçağa giderken, geride bırakılmalarını, hüzünle bize veda edişlerini de...

Haberin Devamı

zgurcanli@hurriyet.com.tr

https://twitter.com/zeynepgurcanli 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!