A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 19:32
Genelkurmay Başkanlığı, TSK mensuplarının, Afganistan'da, Afganistan Ulusal Güvenlik Güçlerini eğitmek ve Afganistan halkına güvenlik, istikrar ve gelişme konusunda yardım etmek maksadıyla bulunduğunu bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan “Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (UGYK-ISAF) ve Türkiye'nin katkıları” başlıklı basın açıklamasında, 5 Aralık 2001 tarihli Bonn Anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi'nin 20 Aralık 2001 tarih ve 1386 sayılı kararıyla NATO bünyesinde teşkil edilen UGYK-ISAF'ın 16 Ocak 2002'de İngiltere'nin liderliğinde göreve başladığı belirtildi.
NATO'nun, UGYK Harekatını 2014 sonuna kadar sürdürmeyi planladığına işaret edilerek, UGYK'nın Brunssum/Hollanda'da konuşlu NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın emir ve komutasında görev yaptığı ifade edildi.
UGYK'nın sorumluluk sahasının başlangıçta sadece Afganistan'ın başkenti Kabil ve çevresiyle sınırlıyken, BM Güvenlik Konseyi'nin 18 Ekim 2003 tarihli ve 1510 sayılı Kararı ile tüm Afganistan'ı kapsayacak şekilde genişletildiği hatırlatılarak, halen Afganistan'ın tamamında UGYK'ya bağlı altı bölge komutanlığı bulunduğu ve UGYK Harekatı'na 50 ülkeden 130 bin 18 personel katıldığı vurgulandı.
Türkiye'nin, TBMM'nin 10 Ekim 2001 tarihli 722 sayılı kararına istinaden, Afganistan'da yürütülen harekata katkıda bulunmaya başladığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“TSK mensupları, Afganistan'da; Afganistan Ulusal Güvenlik Güçlerini eğitmek ve Afganistan halkına güvenlik, istikrar ve gelişme konusunda yardım etmek maksadıyla bulunmaktadır.
Afganistan'da, halen Kabil Bölge Komutanlığında (Kabil'de) bin 451, TC Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde faaliyet gösteren Bölgesel İmar Ekiplerinin emniyeti için Vardak'ta 76 ve Şibirgan'da 119 olmak üzere toplam bin 646 personelimiz görev yapmaktadır. Türkiye, bu mevcudu ile UGYK'ya katkı sağlayan 50 ülke içinde 8'inci sıradadır.”
“Birliklerimize sorumluluk sahası dışında görev verilmiyor”
Türkiye'nin, Kabil Bölge Komutanlığı'nın sorumluluğunu 1 Kasım 2009'da devraldığı, bugüne kadar görev süresinin iki kez uzatıldığı belirtilerek, halihazırda 1 Kasım 2012'ye kadar üçüncü kez üstlenilen görevin başarıyla sürdürülmeye devam edildiği vurgulandı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kabil Bölge Komutanlığının temel görevi, Afganistan Hükümeti'nin otoritesini Kabil ilinde yaygınlaştırmasını desteklemek maksadıyla, Afgan Güvenlik Güçleri ve Koalisyon Kuvvetleri ile yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde güvenliğin tesisine ve Afgan Güvenlik Kuvvetleri'nin güvenlik sorumluluğunu alabilecek seviyeye ulaştırılmasına yardımcı olmaktır.
Türkiye'nin milli kısıtlamaları gereği, birliklerimize sorumluluk sahası dışında görev verilmemekte ve mayın temizleme, terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerinde görevlendirilmemektedir.
TSK'nın Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'nin eğitimine verdiği destek kapsamında, Afgan askeri personelinin eğitimine, Türkiye ve Afganistan'da devam edilmektedir. Türkiye'de, TSK eğitim ve öğretim kurumlarında 2 bin 107, İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığında (Eğirdir/Isparta) bin 193 olmak üzere toplam 3 bin 300 Afgan askeri personeline eğitim verilmiştir. Sponsorluğu sürdürülen Kabil Askeri Lisesi ile Kara Harp Okulu, Komuta Kurmay Koleji ve sınıf okullarına eğitici/danışman desteği sağlanmasının yanında, Kabil Bölge Komutanlığı sorumluluğunda işletilen Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde astsubay temel eğitimine devam edilmektedir. Bugüne kadar Afganistan'da 12 bin 500 Afgan askeri personeline eğitim verilmiştir.”
Açıklamada, ülkelerin UGYK Harekatına katkılarına ilişkin rakamlara yer verildi. Buna göre, UGYK Harekatı'na 50 Ülke 130 bin 18 personel ile katkı veriyor.