Güncelleme Tarihi:
Dergide İran ile ilgili, “İran’ın nükleer programına göz yumulup desteklenmesi, Türkiye’nin yakın gelecekte nükleer güce sahip, bölgesel ve caydırıcı güç olmuş bir komşuya sahip olması demektir. Bu durumun Türkiye’nin güvenliğine olumsuz etkileri olacaktır” denildi.
Dergide, Hava Pilot Kurmay Binbaşı Ömer Alkanat, “Şangay İşbirliği Örgütü’nan Geleceği ve Türkiye” başlıklı kapsamlı bir yazı yayınlandı. Kaynakça listesiyle birlikte 19 sayfalık yazıda, Şangay Beşlisi’nin, şu anda gözlemci ülke konumunda bulunan İran’ı tam üye yapmasıyla Orta Doğu’da söz sahibi olacağı belirtilen yazıda şu tespitler yapıldı:
İRAN’I ÖNEMSİYORLAR
“İran’ın Çin’le olduğu gibi Rusya ile de aralarındaki ilişki, nükleer reaktör kurma çalışmalarında ve silah sistemlerinde aldığı desteklerden dolayı iyi durumda bulunmaktadır. Şangay İşbirliği Örgütü üye ülkeleri İran’ı sahip olduğu potansiyel enerji kaynakları ve Orta Doğu’daki gücü sebebiyle birlik için önemli bir ülke olarak görmektedir.
ŞANGAY’A GÜÇ KATACAK
Şangay İşbirliği Örgütü’nün gelecekte sahip olacağı silahlı güç, dünyadaki en büyük güç olacaktır. Dünyada stratejik nükleer silaha sahip olan ülkelerin (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Hindistan, Pakistan) yarısı bu birlikte yer alacaktır. Yakın zamanda İran’ın da nükleer güce sahip olması durumunda ise nükleer güce sahip birliğe üye ülke sayısı beşe yükselecektir.
ABD’YE KARŞI TAVIR
Şangay İşbirliği Örgütü’nün İran’ı gözlemci üye olarak alması ve Orta Doğu’ya olan ilgisi ABD’nin tek kutuplu dünya düzenine karşı bir duruş olarak algılanabilir. Petrol ihtiyacını önemli ölçüde İran’dan karşılayan Çin ve İran ile iyi ilişkileri bulunan Rusya’nın ABD’nin baskısı ile karşı karşıya gelen bu ülkeye gözlemci statüsü vermesi, ABD’nin Büyük Orta Doğu Projesi’ne karşı gösterdikleri tavrın önemli bir göstergesidir.”