Güncelleme Tarihi:
Büyükanıt, 12 Nisan açıklamasının üzerinden tam bir hafta geçtikten sonra 19 Nisan'da Çankaya Köşkü'nde "Atatürk Müze Köşkü'nün açılışında, "Anlamayan varsa eğer bir algılama sorunu olması lazım" diyerek, bir kez daha uyarıda bulunmuştu.
İSTİHBARAT BAŞKANLIĞI DA DEVREDE
Büyükanıt'ın emri üzerine karargah içinde çalışma başlatılırken, karargahtaki çalışmalarda ağırlık istihbarata verilerek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, tüm yurt çapında çocukların alet edildiği laiklik karşıtı faaliyetler teker teker çıkarıldı.
Bu çalışmayı, başında Korgeneral Arslan Güner'in olduğu Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, hem kendi içinde hem de karargahtaki diğer ilgili tüm birimlerden topladığı bilgilerle hazırladı.
KELİMELER, CÜMLELER ÖZENLE SEÇİLDİ
Bildiri hazırlanırken, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak da devrede oldu. Her kelimesi, her cümlesi ile verilmek istenen mesaj, en ince ayrıntısına kadar özenle seçildi. Taslak metin, ilgili daireler arasında defalarca gidip geldi ve son hali Büyükanıt'a sunuldu.
KUVVET KOMUTANLARIYLA SON DEĞERLENDİRME
Büyükanıt, 27 Nisan Cuma günü gündüz saatlerinde metni kuvvet komutanlarıyla son kez gözden geçirdikten sonra, metnin geç saatlerde yayınlanması için olurunu verdi. Genelkurmay bundan sonra, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunun tamamlanmasını bekledi.
NEDEN GEÇ YAYINLANDI?
Bildirinin neden gece yarısına doğru yayınlandığı da merak konusu oldu. Kulislerden sızan bilgiye göre, Genelkurmay, bildiriyi geç yayınlamakla özellikle yazılı basının, metin üzerinde oynamasına, farklı şekillerde yorumlanmasına olanak tanımadı.
PİYASALAR DA DİKKATE ALINDI
Bildirinin cuma geceyarısına doğru yayınlanmasıyla, piyasaların anında olumsuz tepki vermesinin ve ekonomi çevrelerinin iki günlük hafta sonu tatilinde bildiriyi daha rahat şekilde değerlendirip, yorumlamasına da olanak sağlandı.