Genel Kurul'da istatistik tartışması

Güncelleme Tarihi:

Genel Kurulda istatistik tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 19:47

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son dönemdeki verilerinin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, “2004 yılı sonrasındaki TÜİK, sabıkalıdır” dedi.

TBMM Genel Kurulunda, gündemdışı konuşmaların ardından, Türkiye İstatistik Kanununda değişiklik öngören yasa tasarısının görüşülmesine başlandı.

Tasarının geneli üzerinde CHP Grubu adına konuşan Korkmaz, TÜİK'in yaptığı hizmetin herhangi bir kurumun yaptığından farklı olduğuna işaret ederek, yayınlanan verilerin ekonomik politikaların altyapısı ve stratejisini belirlemede etkili olduğunu bildirdi.

TÜİK'in 2004 yılından sonra yayınladığı verileriyle ilgili ciddi şüpheler olduğunu ileri süren Korkmaz, “2004 sonrasındaki TÜİK sabıkalıdır. Son sabıkası henüz çok yenidir. Ağustos ve eylül aylarına ilişkin sanayi üretim endeksi düşerken,aynı döneme ilişkin istidamın arttığı gösterilmiştir. İmalat sanayinde bir daralma durgunluk var, fabrikalar kapanıp işçiler çıkarılırken, istihdam nasıl artar? Bunun kabul edilebilir tarafı yoktur. Eğer bu yanlışsa TÜİK iş yapmıyor demektir. TÜİK yetkisini kötüye kullanıyor, toplumu ve ekonomik ajanları yanıltıyor demektir” diye konuştu.

Korkmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın krizle ilgili açıklamalarına işaret ederek, “Ya ekonomi yönetimi Başbakan'a yanlış bilgi verdi ya da Başbakan göstergeleri okuyamadı. Çünkü krizle ilgili önlem almakta gecikti” dedi.
Kriz nedeniyle bankaların reel sektöre yönelik tavrını da eleştiren Korkmaz, “Kendini kurtarmak için reel sektörü batıran bir bankacılık sistemi olur mu?” diye sordu.

Korkmaz, IMF ile ilişkilerin de kesilmesi gerektiğini savundu.

“IMF İLE ANLAŞMA OLURSA...”

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, TÜİK verilerini eleştirerek, kamuoyunun eksik ve yanlış bilgilendirildiğini savundu. Günal, kurumun yapısal sorunları olduğunu, vekaletle yönetildiğini iddia etti.

Tasarıyla, Anayasa Mahkemesinin daha önce iptal ettiği konularda düzenleme yapıldığını belirten Günal, “Resmi istatistiklerde gizli verilerle ilgili düzenlemeyi kim istiyor? Kim bu kadar ayrıntılı bilgiye ulaşmak
istiyor?” diye sordu.

AKP yönetiminin ekonomi konusunda kafasının karışık olduğunu, koordinasyon sorunu yaşandığını ileri süren Günal, “Başbakan 3 gün önce söylediğini 3 gün sonra değiştiriyor. Önce 'bizde kriz yok, bizi teğet geçecek' dedi. Sonra 'kriz fırsata dönüştürmeliyiz' dedi. Şimdi de kriz fırsatçılarına kızıyor” ifadesini kullandı.
Günal, IMF ile anlaşma imzalanması halinde 2009 yılı bütçesindeki rakamların “kadük” kalacağını belirterek, bu durumda bütün rakamların gözden geçirilmesi ihtiyacının ortaya çıkacağını vurguladı. Günal, “IMF ile anlaşma olursa yüzde 4 büyüme nasıl olacak? Yoksa yine devreye TÜİK mi sokulacak?” diye konuştu.

“HANGİ KURUMUN RAKAMLARINA İNANACAĞIZ

DTP Grubu adına konuşan Siirt Milletvekili Osman Özçelik, “TÜİK'in yayınladığı rakamlarla güven vermediğini” belirterek, kurumun, iktidarın kadrolaşması sonucunda maniple edilmiş bilgi sunduğunu iddia etti.

TÜİK'in enflasyon rakamlarının, halkın yaşadığı gerçek durumu yansıtmadığını savunan Özçelik, asgari geçim endeksi, sinema biletleri gibi diğer verilerin de Hükümetin isteği doğrultusunda “hormonlu ve sanal” veriler olduğunu ileri sürdü.
Özçelik, adrese dayalı nüfus sayımı sonrasında TÜİK ile YSK arasında seçmen sayısındaki farklılığın, son olarak sigortalı sayısında da yaşandığını kaydederek, “TÜİK ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında sigortalı sayısı açısından 1 milyon 72 bin fark oluştu. Hangi kurumun rakamlarına inanacağız?” dedi.

TÜİK'in son 7-8 yılda bölgeler arası gelişmişlik farkıyla ilgili olarak iller bazında veri yayınlamadığını bildiren Özçelik, ayrıca kurumun bugüne kadar kadına yönelik şiddet, kadının sosyal statüsüyle ilgili istatistiki veri ortaya koyamamasının da önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!