Güncelleme Tarihi:
Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda vekiller arasında çıkan arbedede CHP Milletvekili Musa Çam'ın kaburgaları kırıldı.
Yine CHP'den bir başka vekil, Orhan Düzgün ise dün geceki kavgada stenografların bulunduğu bölümdeki 15 basamaklı merdivenden düştü.
AKP ile, TBMM'de temsil edilen muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP'nin sözcülerinden gelen açıklamalar ise, gerginliğin süreciğine ve Genel Kurul'da potansiyel yeni kavgalar olabileceğine işaret ediyor.
Peki, vekiller bu kavgalarda yaralanmaktan nasıl kurtulabilir?
İşte TBMM Genel Kurulu'nun vekillerin kavgalar sırasında uzak durması gereken tehlikeli noktalar;
KIRMIZI ALANLAR : KÜRSÜ, STENOGRAFLARIN OLDUĞU BÖLGE, MİKROFONLARIN DURDUĞU ÇİÇEK SÜSLÜ ALAN
-TBMM Genel Kurulu'nda, olası kavgalarda en tehlikeli yer kuşkusuz vekillerin konuşma yaptıkları kürsü. Genelde tepki, kürsüde konuşan vekile yönelik olduğundan, herhangi bir gerginlik anında ilk kalabalıklaşan bölüm kürsü etrafı. Eğer bu kalabalık içinde kimden geldiği (kendi partinizden bir vekil bile olabilir) belli olmayan bir yumruğa maruz kalmak istemiyorsanız, kavga anlarında kürsüden uzak durun.
-TBMM'de bu hafta çıkan iki kavga, Genel Kurul salonunda Başkanlık Divanı'nın hemen önünde oturan ve gerek kürsüdeki vekilin, gerekse salondan gelen sataşmaların hepsini not eden stenografların bulunduğu alanın da çok tehlikeli olduğunu gösterdi. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, itişme sırasında stenografların oturduğu yerin hemen ardında bulunan, aşağıya doğru 15 basamak basamaklık merdivenlerden aşağıya itilerek düştü.
-CHP Milletvekili Musa Çam'ın, kavga görüntülerini çektiği gerekçesiyle, itilip düşürüldüğü, bu arada kaburgalarını kırdığı Genel Kurul salonu ortasındaki çiçekli (mikrofonların durduğu) alan da kırmızı bölgeler arasında. Ayrıca, salondaki sataşmaları kayıtlara geçirebilmek için o alanda duran büyük mikrofonların da, "saldırı silahı" olarak kullanılma potansiyeli yüksek. Aman dikkat !
SARI BÖLGELER: BAŞKANLIK DİVANI'NIN ÖNÜ, BAKANLAR KURULU VE KOMİSYONLAR'A AYRILAN BÖLÜMLERİN ETRAFI
-Başkanlık divanının oturduğu, Genel Kurul salonuna en hakim konumdaki bölüm, bugüne kadar genelde sadece TBMM Başkanı, Başkanvekili ve divan üyeleri açısından tehlike arz ediyordu. Çünkü kızan vekiller, öncelikle buraya doğru koşuyorlardı. Ancak, artık vekillerin birbirlerine burada da yumruk atmaları nedeniyle, sadece divan üyeleri değil, bu bölgede bulunan vekiller de kim vurduya gitme tehlikesi altında.
-Başkanlık divanının solunda bulunan Bakanlar Kurulu'na ait sıralar iktidar vekilleri açısından en güvenli bölge. Ancak, çıkacak bir kargaşada muhalefet milletvekillerinin o bölgeye dikkat etmeleri Meclis iç huzuru açısından çok önemli. Bakanlar kurulu sıraları, kavgada etkin olmak isteyen iktidar vekilleri açısından da hem bir "dinlenme alanı", hem de "acil müdahale" için hızlıca koşabilecekleri, önü açık bir bölge. Yani, karışıklık anında etkin olmak isteyen bir iktidar milletvekili, gerginlik aralarında burada dinlenip, "gerektiğinde" önüne hiçbir vekil çıkmadan, hızlıca kürsü, divan ya da stenografların oturduğu alanın önündeki bir gerilime "müdahale" edebilir.
-Divanın sağında kalan, komisyona ayrılmış bölüm ise, muhalefet vekilleri açısından güvenli alan. Tabi, muhalefet vekilleri birbirleriyle kavga etmiyorlarsa...
YEŞİL BÖLGELER; "YAYLACILARIN" OLDUĞU BÖLÜM, ORTADAKİ BOŞ ALANLAR
-TBMM Genel Kurulu'nda, bir kavga anında genellikle en tehlikesiz bölgeler, vekillerin oturduğu bölümün en arkasındaki sıralar. Bu sıralar, vekiller tarafından "yaylacılar bölümü" olarak adlandırılıyor. Bölge, genellikle partisiyle bazı konularda ayrı düşen "küskün" vekiller, genel kurul çalışmaları sırasında salonda mevcut olma zorunluluğu nedeniyle orada bulunan, oturum sırasında rapor inceleyen, kitap okuyan, tabletten film seyreden, oyun oynayan vekiller bulunuyor. Bu bölgede oturanlar, genellikle kavgaya karışmıyorlar. Ya da uzaklık nedeniyle, merkeze doğru koşsalar bile, ancak kavganın "dış halkalarında" kendilerine yer bulabiliyorlar.
DOKTOR VEKİLLERE YAKIN DURUN
Kavga sırasında olası yaralanmalara karşı en güvenli yer ise, doktor vekillere “bir kılıç boyu” mesafede durmak.
TBMM'de pek çok doktor vekil var. Bu yüzden, gerginlik anında kaş açılması, nefes alamama, darbe ardından mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, morarma, el, parmak, kaburga çatlağı gibi acil durumlarda doktor vekillere yakın durmak, hayat kurtarabilir....