Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar bir süredir, genç hayvanların yaralarının neden yetişkin hayvanlara göre daha hızlı iyileştiğini araştırıyorlardı. Buna göre özellikle doğmamış çocuklarda çok aktif olan Lin28a isimli bir gen, yaş ilerledikçe daha az aktif oluyor. Cell isimli bilim dergisinde de çıkan araştırmanın sonuçlarına göre fareler üzerinde yapılan deneylerde Lin28a'nın yaraları hızla iyileştirdiği ve hayvanın sırtındaki tüyleri kazınmış alanda tüy uzama hızını artırdığı görüldü. Ayrıca hayvanın sakatlanmış kulağındaki dokuların tamir hızı da arttı.
Söz konusu Lin28a geni, çeşitli metabolik enzimlerin üretimini artırarak embriyolarda çok daha aktif olan metabolik süreçleri geliştiren bir madde.
Harvard Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, Lin28a geninin yetişkin kişilerde uyandırılmasının, özellikle ameliyat sonrasındaki yaraların iyileştirilmesini hızlandırabileceğini düşünüyor. Araştırmacılardan biri olan George Daley, 'gençlik pınarı' denilen bu genle aynı etkiyi yaratan bir ilaç üretilebileceğini söyledi. Daley, "Bilimkurgu gibi geliyor ama Lin28a, genç yaştaki hayvanların sahip olduğı üstün doku tamiri özelliğini insanlara kazandıracak iyileştirme kokteylinin bir parçası olabilir" diye konuştu.