Gençlik Günleri

Güncelleme Tarihi:

Gençlik Günleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 15.'si gerçekleştirilecek olan Şehir Tiyatroları Gençlik Günleri bugün başlıyor. Amatör tiyatro topluluklarının gösterileri, söyleşiler, sergiler, dinletiler ve sokak performanslarıyla zenginleşen Gençlik Günleri'nin bir de önemli konuğu var: Üsküp Halklar Tiyatrosu.

Oldukça uzun bir süredir devam eden ve bu yıl 15.'si düzenlenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Gençlik Günleri, bugün yapılacak açılış etkinliği ile başlıyor. Bugün 17.00'de Anatole Sokak Oyuncuları'nın Kadıköy İskele Meydanı'nda sahneleyeceği ‘‘Toprağın Türküsü’’ adlı oyunla başlayacak. Ünlü yazarların oyunlarının sahneleneceği Gençlik Günleri 16 Mayıs'a kadar devam edecek. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Üsküdar Muhipzade Celal Sahnesi, Fatih Reşat Nuri Sahnesi ve Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde 11 gün süreyle devam edecek olan etkinlik hakkında organizatör Hilmi Zafer Şahin ile görüştük.

Katılacak grupları seçerken kriteriniz ne?

15. Gençlik Günleri'ne gençliğe ilişkin değişik çevrelerden gruplar katılıyor. Bunlar daha çok üniversite toplulukları ya da tiyatro eğitimi veren eğitim kurumları. Ayrıca, amatör ve yarı amatör gruplar da Gençlik Günleri'nin sürekli konukları. Aslında, Gençlik Günleri'ne şunlar şu nedenle katılabilir, şunlar şu nedenle katılamaz diye bir düşüncemiz yok. Mekán, zaman ve tiyatronun olanakları ölçüsünde bir buluşma sağlamak tek amaç.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi bu yıl neden kullanılmıyor? 11. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali nedeniyle mi?

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, hem 11. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin başında çıkacak olan, Shakespeare'in ‘‘Romeo ve Juliet’’ adlı oyununun yoğun olarak provalarının yapılması, hem de festivalin davet ettiği yerli-yabancı diğer toplulukların teknik çalışmalarından ötürü Gençlik Günleri'nde kullanılamıyor. Bu nedenle de özellikle söyleşi programlarına geniş yer veremedik. Yine aynı nedenle bu yıl sinema gösterimlerini de gerçekleştiremiyoruz. Ama ‘‘Sinema Sinema’’ adlı söyleşimiz, bu konudaki eksikliğimizi bir nebze olsun ortadan kaldırabilir diye düşünüyorum.

Gençlik Günleri yavaş yavaş uluslararası bir görünüme bürünüyor. Üsküp Halklar Tiyatrosu'nun katılımı nasıl gerçekleşti?

Üsküp Halklar Tiyatrosu ile Şehir Tiyatroları arasında zaten birkaç yıldır yoğun bir ilişki var. Örneğin, geçtiğimiz yıl Şehir Tiyatroları ‘‘Bir Ata Krallığım’’ adlı oyunla Ohrid Yaz Festivaline katıldı ve iki ödül kazandı. Bu sezon hem dekor-kostüm yardımları hem de ortak oyun çalışmaları planladık. Bir de acısıyla güncel bir olguyu daha yakınından yaşayan Makedonyalı topluluk Üsküp Halklar Tiyatrosu ile bağ kurmamız kadar doğal bir şey olamaz sanırım.

Başka şehirlerden katılım var mı?

Dışarıdan bu yıl sadece bir grup var, Ankara Üniversitesi 2. Kampüs Sahnesi. Gençlik Günleri'nde iki gün ‘‘Cadı Kazanı’’ adlı oyunu oynayacaklar. Katılımın az olmasının sebebi, sınav dönemlerinin uygun olmaması olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!