Güncelleme Tarihi:
Kanal 24’te Hakan Çelik’in hazırlayıp sunduğu “Hafta Sonu Moderatörü” programına konuk olan Bakan Binali Yıldırım son günlerde tartışma konusu olan konuyla ilgili şunları söyledi:
GENÇLİĞE HİTABE
Bizim kuşak İstiklal Savaşı'nı yaşamadı. Yani bu ülkenin, bağımsızlığımızın bedelinin ne olduğunu sadece tarih kitaplarından okuyoruz. Tıpkı Kuzey Kıbrıs'taki gençlerin Kıbrıs Harekatı'nın Kıbrıslılar için ne anlama geldiğini bilmediği gibi. Çok büyük bir bedel ödedi bu millet. Büyük bir imparatorluktan nihayet 780 bin kilometrekare Anadolu toprakları bizim yurdumuz oldu. Hiç bir zaman hiç kimsenin esaretine girmeyen iki ulustan biridir Türkler. Biri İngiliz, biri Türkler. Türklerin bir farkı var. Kimseyi de esareti altına almamıştır. İngilizler öyle değil. Dünyada kimseyi esaret altına almayan ve esaret altına girmeyen tek ulus; Türklerdir. Türklüğümüzle övünmeliyiz, gurur duymalıyız. Ülke ve millet aidiyeti devam etmelidir. Bunu gençlerimize aşılamalıyız. Ben böyle görüyorum. Bunlar anlamsız tartışmalar.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik geçen hafta katıldığı bir televizyon programında gençliğe hitabenin bir ayet olmadığını söylemişti.
Bakan Binali Yıldırım kamuoyunda yakından takip edilen ulaştırma projeleri hakkında da şu açıklamaları yaptı:
SİRKECİ GARI BİTİYOR
"Marmaray Projesi; bir uçtan Halkalı'ya, bir uçtan da Gebze'ye gidecek. Üskudar'dan Boğaz'ın altından geçiyor, Zeytinburnu'ndan yüzeye çıkıyor. Hat açısından Haydarpaşa'ya ihtiyaç kalmıyor. Marmaray'dan geçecek tren, o da artık (Sirkeci Garı) uğramıyor. Sirkeci Garı, farklı bir şekilde değrlendirilecek. Şuan İBB ile ortak çalışılıyor. Oraya da ayrı bir fonksiyon verilecek. Gar hüviyetini sürdürmeyecek. Turistik tren ya da Orient Ekspress gelebilir. O alana, Topkapı ile birlikte yeniden bir dönüşüm projesi uygulanacak."
HAYDARPAŞA GARI’NA DEVAM
"Buradaki raylar filan her şey muhafaza edilecek. Karar öyle çıktı. İleride başka bir tren hattı gelirse o şekilde kullanılacak. Bu nedenle de Haydarpaşa Garı'nın geniş tavanlı girişi ve gar kısmı kalıyor. Hiçbir şey yapılmıyor. Haydarpaşa Garı'yla ilgili çıkan haberler, ortaya atılan spekülasyonlar hiçbir şekilde doğru değildir. Haydarpaşa 100 yıllık mirastır. Bundan sonra da o mirası korumaya devam edeceğiz.
2. KÖPRÜ KAPATILMAYACAK
"40 yıllık süre doldu. Büyük bakım sırası geldi. Halatlar değişecek. Köprüdeki trafikte daha fazla kısıntıya gidilecek. Sıkıntılı bir süreç var. Biz bunun yaparken, gereken tedbirleri alacağız, gece çalışacağız, kısmi şerit kapatılması olacak ve saire. Ama hiçbir zaman -mecbur kalmadıkça- köprüyü kapatmayı planlamıyoruz."
3. KÖPRÜ KESİN
Bir kısmı milli bütçeden yapılıyor, diğer yarısı ise 'yap-işlet-devret' usulüyle yapılacak. Daha önceki projemizde tamamı 'yap-işlet-devret' ile yapılacaktı. Şimdi ise eş zamanlı olarak yapacağız. Yap-işlet-devret sistemiyle köprünün kendisini, 45 kilometre Avrupa yakasında yol, 45 kilometre de Anadolu yakasında yol yapılacak. Yolun diğer devam eden Sakarya ve Kınalı'ya kadar olan yollarını da kendimiz yapacağız. Her hangi bir aksilik olmaz ise bitirilmesi 3-4 yılı bulacak. Köprü yolunda ağaç kesilmesiyle ilgili eleştiriler fantaziden öte değildir. Köprü yapsak bir türlü yapmazsak bir türlü. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık.
İSTANBULLU 3,5 MİLYARI HAVAYA ATIYOR
İstanbul’daki yoğun trafikte yakılan ekstra yakıtın maliyeti yıllık 3,5 milyar TL’li buluyor. Bu para neredeyse bir köprünün yapım maliyetine eşit.
ENGELLİYE İNDİRİM
Türkiye’de internet erişiminin pahalı olduğu tezi doğru değil. Ayrıca bu aydan başlayarak engelli vatandaşların internet erişimine yüzde 25 indirim yapıldı.