Güncelleme Tarihi:
EuroAsia MUN konferansı, 300’ü aşkın lise ve üniversite öğrencisini Model Birleşmiş Milletler’in yapısıyla tanıştırarak gençlerin diplomasiye ilk adımlarını atmalarını sağlaması, deneyimli katılımcıların ise kendilerini geliştirmeleri ve yeni bir vizyon edinmeleri konusunda yardımcı oldu.
Konferans aynı zamanda MUNTR konferansında görev almayı planlayan komite direktörleri ve hatta organizasyon ekibi için de bir eğitim ve kendini tanıma süreci yarattı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu altındaki üç komite (Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik, SPECPOL ve Hukuki komiteler), iki özel komite (Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiseryası ve Birleşmiş Milletler Gıda Programı) ve Güvenlik Konseyi’nin simülasyonunun yapıldığı konferansta kıtalararası organize suçlar, biyolojik terör, Özel Askeri Birlikler, Uluslararası Deniz Hukuku ve gıda güvenliği ile küresel ısınma konuları gençlerce büyük bir ciddiyetle tartışılarak renkli olaylara da sahne oldu.
Konferans süresince diplomat ciddiliğinde davranması beklenen delegeler arasında elbette krize yol açanlar da oldu. Sudan’daki mülteci sorununu tartışan Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiseryası’nın Fransa delegesi oturumların arasında dağıttığı “Çin Halk Cumhuriyeti yasadışı yollarla Sudan’a silah pazarlıyor” ibareli sahte Wikileaks belgesi ile konferansın ikinci gününde paniğe yol açtı.
"CANLI" SİLAH KRİZİ
Aynı gün Güvenlik Konseyi’nde ise EuroAsia ve MUNTR konferanslarında heyecanla beklenen “canlı kriz”lerden biri yaşandı.
Model Birleşmiş Milletler Halkla İlişkiler Direktörü Bahar Cila ve Genel Sekreter Yardımcısı Noyan Yılmaz tarafından yürütülen kriz senaryosunun konusu, Güney Kore’nin izinsiz girdiği Kuzey Kore karasularında bombalanan Güney Kore devriye gemisi oldu. Delegelerden ülkelerin uzlaştırılması ve konuya rasyonel bir çözüm bulunması istendi.
Çoğunluğu konferansın yeni yüzlerinden oluşan delegeler “En iyi delege” ve “Gelecek vadeden delege” ödüllerini konferansın son günü olan 5 Aralık 2010’da kapanış seremonisinde aldılar. Model Birleşmiş Milletler Organizasyon ve Akademik ekibi ise şu sıralarda 7-11 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan MUNTR 2011 konferansının hazırlık heyecanını yaşıyor.
GENÇLER TARAFINDAN, GENÇLER İÇİN
Türkiye’de ilki 2005 senesinde düzenlenen Model Birleşmiş Milletler organizasyonları ve toplantılarının temel amacı 16-25 yaş arası genç öğrencilerin Birleşmiş Milletler’in yapısı ve prosedürlerini tanıyıp uygulayarak gerçekleştirdikleri simülasyon aracılığıyla küresel siyaset ve diplomasi hakkında bilgi sahibi olmasını ve katılımını sağlamak.
MUN organizasyonları gençlere aynı zamanda liderlik özelliklerini geliştirerek kriz yönetimi ve arabuluculuk vasıfları kazanmaları konusunda yardımcı olmaktadır ve global sorunları tartışmaları için uygun bir platform yaratıyor.
2008’den beri Dernekler Kanunu hükümlerine riayet eden Model Birleşmiş Milletler Derneği ve organizasyonları tamamen gençler tarafından gençler için yürütülmekte, ve gençlere daha güzel bir dünya hayali kurma fırsatı yaratıyor.
Zeynep GÜRCAN (Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi)
MUNTR 2011 Medya Direktörü
gurcan@muntr.org