Gençlere üreme sağlığı eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Gençlere üreme sağlığı eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 11:01

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) yürüttüğü “Üreme Sağlığı ve Akran Eğitimleri” projesi kapsamında şimdiye kadar bin 123 gence üreme sağlığı ve cinsel sağlık konusunda eğitim verildiği bildirildi.

Haberin Devamı

TOG Proje Sorumlusu Meri İzrail, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 17-24 yaş arasındaki gençlerin, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusundaki farkındalıklarını arttırmayı hedeflediğini söyledi.

Üreme Sağlığı Akran Eğitimleri Projesi'nin, 2006 yılı Nisan ayında başladığını, projenin başlangıcından bu yana 106 gencin akran eğitmeni olmak üzere eğitim aldığını ifade eden İzrail, eğitmen gençlerin 14 farklı ilde yaptıkları yaygınlaştırma eğitimleriyle bin 123 gence ulaştığını belirtti.

Proje kapsamında gençlere, cinsel sağlık, üreme sağlığı, gebelikten korunma yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, toplumsal cinsiyet gibi konularda eğitim verildiğini belirten İzrail, şöyle konuştu:
“Eğitimler sonucunda projenin ulaştığı gençlerin üreme sağlığı ve cinsel sağlık konularındaki temel bilgi düzeylerinin istatiksel açıdan anlamlı olarak yükselmesi, güvenli cinsel hayat ve bilinçli üremeyle ilgili anlamlı bir tutum değişikliği geliştirmesini bekliyoruz. Birçok kişinin ciddi sağlık problemleri yaşasa da doktora başvurmaya çekindiği üreme sağlığı ve cinsel sağlık konularını konuşulabilir kılmak bile bizim için önemli bir kazanım.”

HALA TABU

İzrail, üreme sağlığı ya da cinsel sağlık başlıklarının bile birçok kişi için tabu olmaya devam ettiğini, bu nedenle kişilerin eğitimlere katılmaktan çekindiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı gibi konuların tabu olarak algılandığı için konuşulmasına fırsat olmayan konular olduğunu dile getiren İzrail, şunları anlattı:
“Dolayısıyla genelde eğitime bir kez gelenler, bunlar hakkında konuşma fırsatı bulduklarına sevinerek birçok soru sormaya, sıkıntılarını anlatmaya başlıyor. Bu durum da bize eğitimlerimizin aslında ne kadar önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini gösteriyor.”

İzrail, üreme sağlığının birçok yerde genel olarak “kadın meselesi” gibi algılandığına, bu nedenle eğitimlerinde çoğu zaman kadın katılımcı sayısının erkeklerden fazla olduğuna dikkati çekti.

İzrail, bu durumun, toplumun genellikle doğum kontrolünün ya da korunmanın, kadının sorumluluğu gibi algılanmasının doğal sonucu olduğunu vurguladı.

EĞİTİM İÇERİĞİNE MÜDAHALE GİRİŞİMİ

Eğitimlerinin en önemli hedefinin, herkesin hayatının bir parçası olan bir konuda, sağlık için, gençlerin temel bazı bilgileri edinmelerini sağlamak ve sağlığı koruyacak davranışların hayata geçmesini sağlamak olduğunu belirten İzrail, şunları kaydetti:
“Buna rağmen, kimi zaman bunu açıklamakta zorlanıyoruz ve engellemelerle karşılaşıyoruz. Eğitimlerimize gönüllü olarak ev sahipliği yapan kimi kurumlar, 'toplumsal değerleri' gerekçe göstererek oturumlarımızın içeriğine müdahale etmek girişiminde bulunuyorlar.

Haberin Devamı

Aslında, aynı toplumsal değerler bizim için de aynı derecede önemli. Bu değerleri herhangi bir şekilde sarsacak bir mesajın zaten kabul görmeyeceğini çok iyi bilerek hazırladık programımızı. Ancak bazen, çalışmalarımızı yeterince tanımadan yapılan yorumlar ve müdahaleler bizleri zor durumda bırakabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!