Gençler dişlerine daha iyi bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler dişlerine daha iyi bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2006 11:32

Türkiye'de yetişkinlere göre diş ve ağız sağlığı konusunda daha duyarlı olduğu saptanan genç kuşağın, klasiklerden daha üstün olması nedeniyle yeni teknoloji ile geliştirilen ürünleri tercih ettikleri bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Esen, yapılan araştırmaya göre, öncelikle el becerisi yetersizliği olan hastalar için imal edilen pilli ya da elektrikli diş fırçası kullanımının, standart fırçalardan daha üstün diş temizleme kapasitesine sahip olduğunun belirlendiğini söyledi.

Teknolojik diş fırçaları kullanımının bu nedenle bütün bireylere önerilebileceğini belirten Esen, bakım sırasında uygulanan yöntemlerin ise değişmediğini ifade etti.

Esen, gerekli bakım yapılmaması halinde dişlerin çürüyebileceğini, bunun beraberinde farklı sorunlara yol açabileceğini belirterek, öncelikli olarak ağır kokusu açısından rahatsızlık yaratacağını ve neden olduğu enfeksiyonun köklerdeki damar yoluyla kana karışarak ateşli romatizmal hastalıklara yol açabileceğini kaydetti.

Dişlere gereken önemin verilmesi halinde, sorunların büyümeden engellenebileceğini ifade eden Esen, şöyle konuştu:
“Yaptığımız araştırmada, 8-12 yaş arasında 2 bin 458 çocuk, 22-76 yaş arasında 4 bin 701 erişkin olmak üzere toplam 7 bin 159 kişinin diş temizliği alışkanlığı sorgulandı.

Araştırma sonucuna göre, 8-12 yaş arası çocukların yüzde 55'inde, diş fırçalama alışkanlığının günde iki kez, yüzde 20'sinde günde bir kez ve yüzde 25'inde ise bir kezden de az olduğu ortaya çıktı. Erişkinlerde ise bu oranın sırasıyla yüzde 35, yüzde 30 ve yüzde 35 seviyesinde kaldığı belirlendi.

Diş macunu kullanımı oranı da erişkinlerde yüzde 88, çocuklarda yüzde 92 olarak belirlendi.”

Esen, araştırmada, diş ipi kullanma oranının çocuklarda yüzde 6'da kaldığını, erişkinlerde ise bunun yüzde 8'e ulaştığının saptandığını kaydetti.

ÖNERİLER

Esen, diş fırçaları ve elektriklilerde ise fırça uçlarının 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Bu süreden önce fırça kıllarında meydana gelecek şekil bozukluğunun yanlış uygulamadan kaynaklanabileceğini ifade eden Esen, şöyle konuştu:

“Süre ve doğru yöntem, fırçalamanın etkinliği bakımından çok önemlidir. Önerilen fırçalama süresi 3 dakikadır. Gün en az iki kez, sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır.

Diş fırçası diş etinden dişe doğru süpürme hareketiyle uygulanmalı ve özellikle diş etinin diş ile birleştiği bölge temizlenmelidir.

Gece fırçalama işleminden önce dişlerin birbirine bakan yüzeylerinin temizliği için diş ipi kullanılmalı, köprülerin altı fırçayla temizlenmelidir. Takılıp çıkarılabilen diş protezleri de yatmadan önce mutlaka çıkartılıp fırçalanarak temizlenmeli ve suda bekletilmelidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!