(Gen) Din İşleri Yüksek Kurulu'nun oruç

Güncelleme Tarihi:

(Gen) Din İşleri Yüksek Kurulunun oruç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 00:00

Ramazan ayının yaklaşmasıyla başta oruç olmak üzere Din İşleri Yüksek Kurulu'na gelen soruların sayısında artış gözlendi.

Haberin Devamı

Diyanet'in web sitesinde Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Dini Soruları Cevaplandırma Platformu”nda oruçla ilgili en çok merak edilen sorular ve cevaplara yer verildi.

“Sakız çiğnemek orucu bozar mı?” sorusuna, “Bozar ancak 'kenger sakızı' gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz” yanıtı verildi.
“Akupunktur tedavisi orucu bozar mı?” yönündeki soru ise “Akupunktur, vücutta belirli noktalara iğne batırarak, çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Orucu bozan şeyler kapsamında olmadığı yani vücudu beslemesi ve gıdalandırması söz konusu olmadığından akupunktur yaptırmak orucu bozmaz” diye yanıtlandı.

Haberin Devamı

BÖBREK TAŞI KIRDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu olan bir kimsenin, vücuduna şifa veya gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırması ile orucun bozulmayacağı, ayrıca operasyon esnasında böbreklere kan akmasının da orucu bozmayacağı ifade edildi.

“Göz damlasının orucu bozup bozmayacağına” ilişkin soruya da, şu şekilde cevap verildi:
“Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.”

"NİKOTİN BANDI ORUCU BOZAR MI?"

“Nikotin bandı” ile ilgili soruya karşılık da deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantların orucu bozmadığı hatırlatılarak, bu açıdan sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı nikotin bantlarının da oruç açısından bir sakıncasının bulunmadığı dile getirildi.
“Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?” sorusuna, sırf dış tedavisi sebebiyle orucun bozulmayacağı, aynı zamanda tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonların da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmadığı kaydedildi. Ancak ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa orucun bozulacağı ve kaza edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Haberin Devamı

Anjiyo yaptırmanın da, yapılacak operasyonlarda yeme ve içme anlamı bulunmadığından orucu bozmayacağı kaydedildi.

ORUCU BOZAN ŞEYLER

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın web sitesinde orucu bozan temel şeyler de açıklandı:

Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilâçlar da aynı hükme tabidir.

Haberin Devamı

YIKANMAK ORUCU BOZAR MI?

Her sene diyanete gelen sorulardan biri de yıkanmanın orucu bozup bozmayacağı oldu. Diyanet bu soruya şöyle cevap verdi: Ağız ve burnundan su girip sindirim cihazına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validemiz Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir. Bu itibarla, ağız ve burnundan su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabileceği gibi, havuz veya denize de girebilir. Ancak yüzme esnasında su yutmaktan kaçınmak zor olduğu için ihtiyatlı davranmak uygun olur.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!