Gemici Üvey Baba'yı RTÜK'e ÅŸikayet etti

Güncelleme Tarihi:

Gemici Üvey Babayı RTÜKe şikayet etti
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2001 10:45

Devlet Bakanı Hasan Gemici, ünlü yazar Kemalettin Tuğcu'nun aynı adlı eserinden uyarlanan Üvey Baba adlı TV dizisini RTÜK'e şikayet etti. Gemici, dizide ebeveynlerin çocuğa şiddet uyguladığını belirterek ''Dizi, toplumun bu davranış kalıplarını doğal kabul ederek kayıtsız kalınabilmesine yol açabilmektedir'' dedi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hasan Gemici, Star TV'de yayınlanan ve tüm bölümlerinde ebeveynlerin çocuğa yönelik fiziksel şiddet uyguladığı, Kemalettin Tuğcu'nun aynı adlı eserinden uyarlanan ''Üvey Baba'' dizisini RTÜK'e şikayet etti. 

Dizinin, RTÜK Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirten Gemici, ''Dizi, toplumun bu davranış kalıplarını doğal kabul ederek kayıtsız kalınabilmesine yol açabilmektedir'' dedi.

Hasan Gemici, RTÜK'e gönderdiği yazıda, dizinin tüm bölümlerinde ''ebeveynlerin çocuğa yönelik fiziksel şiddet uyguladığı, çocuğun öz bakımını gerçekleştiremedikleri, çocuğun sokaklarda çalıştırılmaya zorlanarak başıboşluğa sürüklendiği ve sokaktan gelecek her türlü tehlikeye maruzbırakıldığı, çocuğun öğrenim görmesine engel olunduğu ve çocuğun psikolojik baskıya maruz bırakıldığı''nı söyledi.

 Dizi'de, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un ''Genel ahlak, toplum huzuru ve Türk aile yapısına aykırı'' ve ''Çocuk ve gençlerin fiziksel, ruhsal ve ahlaki gelişiminiolumsuz yönde etkileyebilecek yayın yapılmaması'' ilkelerinin ihlal edildiğini bildiren Gemici, dizinin Türkiye'nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu vurguladı.  
    
 SÖZLEŞMEDEKİ İLKELER 
    
Gemici, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin, her insanı 18 yaşına kadar çocuk kabul ettiğini ve sözleşmeye göre, yapılacak her türlü iş ve eylemde çocuğun yüksek kararının göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Sözleşmede, ''Çocuğun, bakımını üstlenen kişinin yanında iken bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkar muameleye uğramasına karşı korunması için yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemlerin alınmasının'' öngörüldüğünü kaydeden Gemici, ayrıca sözleşmeye göre, ''hiçbir çocuğun, işkence veya diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tabi tutulamayacağı'' ilkesinin yer aldığını belirtti. 

Gemici ayrıca, ''çocuÄŸun zorunlu ilköğretime katılması hakkı'' ve ''çocuÄŸun ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli iÅŸte ya da eÄŸitimine zarar verecek ya da saÄŸlığı ve bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal geliÅŸmesi için zararlı olacak nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkı''nın da sözleÅŸmede öngörüldüğünü ifade etti.Â

Haberin Devamı

Gemici, şunları söyledi: ''Yetişkinler ve çocuklar üzerinde etkisi bilinen ve ülkemizde yoğunluklu olarak tercih edildiği bilinen bir iletişim aracı olan televizyonda gösterilen dizi, sözkonusu hak ihlallerini meşru kılmaktave toplumun bu davranış kalıplarını doğal kabul ederek, kayıtsız kalınabilmesine yol açabilmektedir.  Bu nedenlerle Üvey Baba dizisinin yayından kaldırılması zorunlu olarak değerlendirilmektedir.'' 
    
 DİZİNİN İZLENME ORANI YÜKSEK
    
Öte yandan RTÜK Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kamuoyu ve Yayın Araştırmalar Dairesi Başkanı Dr. Cengiz Özdiker, ''Üvey Baba'' dizisine ilişkin daha önce yaptığı araştırmada, 3 yıldır yayınlanan dizinin yüksek reyting aldığını belirtti.

Özdiker, dizide Şemsi İnkaya'nın üstlendiği üvey baba rolünde  ''Kendisiyle barışık olmayan, dayakçı, sadist, küfürbaz, içki ve kumardüşkünü, kötü insan''ın canlandırıldığını, diğer ana karakter Küçük Lamia'nın ise ''sürekli tartaklanan, ezilen, insanlık dışı davranılan talihsiz, merhametli, sevgi ve şefkate muhtaç, altın kalpli küçük kız'' olarak seyirci karşısına çıktığını diye getirdi. 
 
Dizide, Küçük Lamia'nın gerek üvey babası gerekse üvey ablası tarafından sürekli bedensel ve sözel şiddet ile aşağılama, açlık ve ölüm tehdidine maruz bırakıldığını ifade eden Özdiker, ''gerçek hayatta üvey baba-anne-çocuk ilişkisi içerisinde bulunan kişi ve çocukların'' diziden çok olumsuz etkilenebileceğine dikkati çekti. 

Çocukların duygu ve davranışlarına zarar veren bazı dizi filmlerinaynı zamanda aile ve çocuk ilişkisini de olumsuz etkilediğine işaret eden Özdiker, dizinin ayrıca yetiştirme yurtlarında barındırılan çocukve gençler ile sokak çocuklarının içinde bulundukları fizyolojik ve psikolojik duruma olan etkilerinin de incelenmesi gerektiğini vurguladı. 

Özdiker, dizide ayrıca mafya tiplemelerine de bol bol yer verildiğine dikkati çekerek, ''Dizide, gayrımeşru hayat tarzı ve haksız kazanç anlayışının sergilendiği mafya olgusu etrafındaki kişiliksiz, para için her şeyi yapabilecek karakterlerin de yer almaları ve gerçek yaşamdan çok uzak olmayan bu yaşam şeklinin, özensiz ve abartılı biçimde işlenmesi, bazı izleyicilerde taklit ve merak eğilimi doğurabilecektir'' dedi.  

Dizinin gösterime girmesinden bu yana RTÜK'e çok sayıda şikayet geldiğini de kaydeden Özdiker, bunlar arasında, ''Dizide insanlık adına kötü olan ne varsa işlendiği'',''Aşırı şiddet, sürekli öfke, taciz, çirkin ve ahlaksız söz ve davranışların çok fazla ve abartılı olarak yer aldığı'', ''Çaresizlere, önüne gelenin sözel ve bedensel şiddet uyguladığı'', ''sürekli sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının özendirildiği ve çaresizlikten bağımlılığa yönelişin sergilendiği''ne ilişkin ifadelerin yer aldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!