GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde ölüm oranı düÅŸüyor

Güncelleme Tarihi:

Gelişmiş ülkelerde ölüm oranı düşüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 22, 2009 10:30

Yapılan bir araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerde kanserden ölüm oranları düşüyor.

Haberin Devamı

Dünyada kansere karşı mücadele hızlanırken, gelişen erken tanı imkanları, artan sağlıklı yaşam bilinci ile yenilikçi ve biyogenetik ilaç araştırmaları sonucunda geliştirilen tedaviler etkinliğini gösteriyor. Yenilikçi ilaç ve tedavilere yeterince erişemeyen gelişmekte olan ülkelerde kanser vakaları ve ölüm oranları artarken, gelişmiş ülkelerde bu oranlarda azalma görülüyor. Bu konuda önemli kazanımlar elde eden ABD'de  Amerikan Kanser Derneği tarafından açıklanan "Kanser Hakkında Olgular ve Rakamlar 2009" raporuna göre, bu ülkede kanserden ölümler erkeklerde % 19,2 , kadınlarda ise % 11,4 oranında azaldı.

17 Haziran 2009, İstanbul. ABD'de yapılan açıklamada, bu ülkede kanserden ölüm oranlarında önemli azalma meydana geldiği, kanser vakalarının sıklığında da küçümsenmemesi gereken bir düşüş yaşandığı belirtildi. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından yapılan açıklamada, bu başarıda yenilikçi ilaç ve tedavilerin de önemli rol oynadığı, Türk hastaların da yeni tedavilere hızlı erişiminin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Kanser alanında önde gelen saygın kuruluşlardan olan Amerikan Kanser Derneği "Kanser Hakkında Olgular ve Rakamlar 2009" raporunu yayınladı. Rapora göre, ABD'de erkekler arasındaki kanserden ölüm oranı 1990 - 2005 döneminde % 19,2 oranında azalırken, aynı oran 1991 - 2005 arasında kadınlar için % 11,4 azaldı. 2001 - 2005 döneminde erkekler arasındaki kanser vakaları % 1,8, 1998 - 2005 döneminde ise kadınlar arasında % 0,6 oranında düşüş gösterdi. Bu rakamlar her yıl, daha önceki dönemlerde istatistiksel olarak yaşamını yitirmesi beklenen100 bin kanser hastasının artık hayatta kaldığını gösteriyor. Uluslararası standartlar gereği, kanserde veriler  4 yıllık bir zaman dilimi içinde analiz edilebiliyor. Bu nedenle Amerikan Kanser Derneği'nin son raporu, 2005'teki ortalamaları yansıtıyor.

Kansere karşı mücadelede yenilikçi ilaçlar etkili oluyor                   Â

Kanser hastalığı ile mücadelede yenilikçi ilaç ve tedavilerin büyük katkısı oluyor. Hastaların bu ilaç ve tedavilere yeterince eriÅŸemediÄŸi geliÅŸmekte olan ülkelerde kanserden ölüm oranları artmaya devam ediyor. Buna karşılık, ABD örneÄŸinde olduÄŸu gibi geliÅŸmiÅŸ ülkeler ciddi ilerlemeler saÄŸlamaya baÅŸladı. Â

Haberin Devamı

Amerikan Kanser Derneği'nin son verilerini değerlendiren AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner şunları söyledi:

"ABD'de kanser vakalarında ve bu hastalıktan ölüm oranlarında görülen azalma önleyici tedbirlerin, umuma açık  yerlerde uygulanan sigara yasağının, güçlenen sağlıklı yaşam bilincinin ve erken tanının yanı sıra; geliştirilen etkili, yenilikçi ilaç ve tedavilerin de bir sonucu. Önümüzdeki yıllarda bu rakamların daha da azaltılabileceğine inanıyoruz. AİFD olarak, ülkemizde kansere karşı ciddi bir mücadele yürüten Sağlık Bakanlığımızın çabalarını ve özellikle çok yerinde bir karar ile 19 Temmuz 2009 itibarı ile kamuya açık yerlerde, restoran ve kafelerde sigara yasağını tam olarak uygulayacak oluşunu, her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz."

Haberin Devamı

Türkiye'de kanser ikinci ölüm nedeni

"Türkiye'de her yıl tüm ölümlerin % 15'inin kanserden kaynaklandığını" vurgulayan Engin Güner, 19 Temmuz'da tam olarak yürürlüğe girecek sigara yasağının gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de akciğer kanseri ve sigaradan kaynaklanan diğer kanser vakalarının  azalmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Güner şöyle devam etti:

"Kanser ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'deki en yaygın kanser türleri arasında akciÄŸer, prostat, meme, cilt ve mide kanserleri bulunuyor. Sigara yasağı örneÄŸinde olduÄŸu gibi yaÅŸam tarzını deÄŸiÅŸtirmeye zorlayan ve saÄŸlıklı yaÅŸam bilincini artıran önlemler çok yararlı. Ancak bunun da ötesinde, kanserle mücadelede yenilikçi ilaçlar başı çekiyor. Yenilikçi ilaç sektörünün bütün bu alanlarda çok önemli ve etkin tedaviler geliÅŸtirme sürecinde olduÄŸunu mutlulukla ifade etmek isterim. Halen akciÄŸer kanseri için 122, prostat kanseri için 103, meme kanseri için 107, kalın bağırsak kanseri için 70 yeni ilaç adayı üzerinde çalışılıyor. Toplam olarak, çeÅŸitli kanser türleri için 861 yenilikçi ve etkin ilaç adayı üzerinde çalışılıyor. Bu ölümcül hastalıkla mücadele eden hastalarımızın  yeni ilaç ve tedavilere diÄŸer geliÅŸmiÅŸ ülke vatandaÅŸları ile aynı zamanda eriÅŸebilmesini istiyoruz.  AÄ°FD, yenilikçi ilaçların ruhsatlandırılarak hastalarımıza sunulma sürecinin kısaltılması ve uluslararası standartlara kavuÅŸturulması için SaÄŸlık Bakanlığımız ve saÄŸlık sektörü temsilcileriyle birlikte çalışmaya devam edecektir." Â

Haberin Devamı

 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Hakkında
 Â
2003 yılında kurulmuş olan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği toplam 39 bioteknoloji ve Ar-Ge ağırlıklı firmadan oluşmaktadır. AİFD'ye üye olan Abbott, Actelion, Alcon, Astra Zeneca, Amgen, Astellas, Bayer, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Chiesi, Daiichi-Sankyo, Eczacıbaşı-Baxter, Ferring, Fresenius Kabi, Fresenius Medical Care, Gilead, GlaxoSmithKline, İ.E. Ulagay, Indentis, Johnson&Johnson, Lilly, Lundbeck, Merck Serono, Merck Sharp & Dohme, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, Nutricia Klinik Beslenme, Pfizer, PharmaSwiss, Pierre Fabre, Reckitt Benckiser, Sanofi Aventis, Schering-Plough, Servier, Solvay İlaç Türkiye, UCB Pharma, Wyeth olmak üzere dünyadaki yeni ilaç araştırmalarının büyük bölümünü yapan araştırmacı ilaç firmalarıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!