Güncelleme Tarihi:
Wall Street Journal’da yayımlanan bir habere göre, Pazar günü sona eren 40'ıncı Davos zirvesine katılanlar, 2010’un geçen yıla kıyasla daha iyi bir yıl olacağını ve ekonomik iyileşmeye gelişmekte olan ülkelerin öncülük etmesini bekliyor.
Ekonomi ve politika dünyasının önde gelen liderleri, gelişmiş Batı Avrupa ülkeleri ve Japonya’nın ise yavaş bir ekonomik iyileşme içinde olacağına inandıklarını açıkladı.
Liderlerin bu şekilde düşünmesinin arkasında ise sanayide yaşanan kapasite fazlası, ülke borçlarının yüksek olması ve diğer mali sıkıntılardan kaynaklanan endişeler yer aldı.
Katılımcıların büyük bir kısmı, ABD’nin son çeyrekte yüksek büyüme rakamı açıklamasına rağmen, ülke ekonomisinin tam olarak iyileşmediğini savundu.
Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Lawrence Summers, “ABD, istatistiksel bir iyileşme içinde ama büyük bir işsizlik sorunuyla boğuşuyor” dedi ve ülkede resmi rakamlarının gösterdiğinden daha fazla kişinin işsiz olduğuna dikkat çekti.
DENGELER DEĞİŞİYOR
Habere göre, Davos toplantılarının en dikkat çeken tartışmalarından biri, 1980’li ve 1990’lı yıllarda gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanan mali sorunlardan etkilenen dünya ekonomisinin artık büyük ülkelerin sorunlarından etkilenmesi oldu.
Örneğin Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, düzenlediği bir basın toplantısında, ülke ekonomisinin hükümetin bazı teşvik programlarını çekmesini sağlayacak güçte büyüdüğünü açıkladı ve “Brezilya ekonomisi istikrarlı bir büyüme içinde ve enflasyon yaratmayacak” dedi.
Batılı ülkeler bu şekilde açıklamalar yapmazken, iş dünyasının önde gelen yöneticileri Hindistan, Çin ve Brezilya gibi hızlı büyüyen ülkelere güvendiklerini ve işlerini bu ülkelerde büyütmek istediklerini açıkladı.
ÇİN TEDİRGİNLİĞİ
Uzmanlar aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin göz boyamaması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.
Çin’in Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı Zhu Min, ülkeye yönelik gerçekleşen yatırım çılgınlığının çelik ve diğer ağır sanayi mallarına olan talebi artırdığını söyledi ve yönetimin fiyatlardaki şişmenin önüne geçmek için ekonomiyi yeniden yapılandırması gerektiğine dikkat çekti.
Davos’a küresel ekonomik iyileşmenin hız kazandığı yönündeki haberler duymak için gelenler ise büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
Hatta İsviçreli gıda şirketi Nestlé SA’nın CEO’su Paul Bulcke, “Kötümser olmayı, Davos’a gelen iyimser iş adamlarının toplantılar sonrasında içinde bulundukları ruh hali olarak tanımlayabiliriz” diye konuştu.