Gelinlikler AB’ye girdi

Güncelleme Tarihi:

Gelinlikler AB’ye girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk gelinlikleri, artık Avrupalıların da hayallerini süslüyor. Öyle ki biz AB'li olmanın sorumluluklarını tartışırken, gelinliklerimiz AB'de gelinlerin gözdesi olmayı çoktan başarmış bile...

Modacı Aliye Olcay, beş yıldan beri gelinliklerini Yunanistan, Almanya ve Kıbrıs'a ihraç ediyor. ‘‘Biz çoktan Avrupalı olduk. Benim için hiçbir yenilik yok. Ben onları bir bir yaşadım ve kapadım o faslı'' diyor Aliye Olcay. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ‘‘Çağ atladık'' cümlesini bire bir hayata geçiren başarılı kadınlardan biri olan Aliye Olcay meslekteki 28 yıllık serüvenini anlattı.

İşinize ne zaman başladınz?

l97l yılında Maraş Kız Enstitüsünü, ardından Olgunlaşma'yı bitirdim. Dikiş, nakış ve moda bölümünü bitirdim. Kurs hocalığı ve Ankara'da Vedia Modaevi'nde prömiyerlik deneyimimden sonra kendi iş yerimi l972 sonunda açtım.

Nasıl çalıştınız?

Sipariş üzerine çalışmaya başladım. Ama genç olmam dezavantaj oldu. Ben birşeylerin hep farklı olmasını isterim. Türkiye'de bütün vilayetlerde mağazalar seçerek hazır gelinlik ve tuvalet vermeye başladım. Önce Ankara'da sonra da bütün vilayetlerde satışa başladım. O kadar ilgi çekti ki, sabah başlayıp akşam verecek kadar çalışmaları hızlandırdık. O zamanlar doğuya gidip böyle şeyler yapmak kimsenin aklına gelmezdi.

Hangi illere gittiniz?

Erzurum, Van, Bolu, İzmir, Manisa, Zonguldak, Kars, Trabzon derken, hemen hemen her yere gittim.

O yörelere özgü modeller mi ürettiniz?

Kendi yaptığım modelleri seçtim. Herkes bunları giymelidir diye düşündüm. Tüm mağazalar da her tür modeli istedi. Müşteriye göre modeller çoğaldı. O yıllarda Ankara'da zaten iki büyük otel vardı, biri Ankara diğeri Marmara Oteli. Ben yine yenilik yapmak istedim ve vilayetlerdeki müşterilerimi Ankara Oteli'nde yatılı ağırlayarak bir defile düzenledim. Bu ilk kez yapılan birşeydi. Aylarca konuşuldu bu olay. Sonra mesleğe ara vermem gerekti. Evlendim iki çocuk büyüttüm. Resim merakım başladı. Türkiye'yi denizden karadan gezdim. Dünyanın değişik ülkelerini gördüm. Ama bu işi tekrar yapacağımı biliyordum. Piyasaya baktım ve tek birşeyde yoğunlaşmanın iyi olacağına karar verdim. Almanya'da araştırmalar yaptım ve yanlış karar vermediğimi gördüm. Gelinlik ihracaatı için l995'de şirketimi kurdum. Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Yunanistan'a ihracata başladım. l996 yılında Düsseldorf Fuarı’na katıldım. Üç yıl önce de Ankara'da bu showroom'u açtım. Ankara'da bütün düğün organizasyonlarını yapıyoruz. Makyaj, kuaför, düğün yakınlarının giysileri, pasta, yemek...

Ne kadar ihracat yaptınız?

Üretimin yüzde 70’ini yurt dışına ihraç ediyoruz. Gelinliklerin kumaşlarını Fransa ve Uzak Doğu'dan alıyorum. Çin'de bir toptancıdan ipek geliyor. İpekler, şifonlar, Fransız ipeği ve danteli çok revaçta.. Bizde de iyi kumaşlar var, ama ben Bursa ve Muğla'da özel ipek dokutuyorum. Muğla'daki dört el tezgahından çıkan çok özel bir ipek ama sürümlü bir çıkış olmuyor.

Bu özel ipekten dokunmuş gelinliği yurt dışında kimler giyiyor?

Çok özel gelinler giyiyor. Yurt dışında hafif kırılmış beyaza daha çok rağbet var. Bu renginden dolayı gelinlikler yurt dışında özel günlerde de giysi olarak düşünülüyor. Fakat öyle bir ipek ki bu, metrelercesi bir avuca sığabiliyor.

Bir gelinlik için üretilecek ipek ne kadar sürede ortaya çıkıyor?

Dört tezgahımızdan üretilen ipekle yıl boyunca on gelinlik yapabiliyoruz. Bir gelinlik sekiz ile onbeş metre arasında çıkar. Tabii bunun da üzerine çıkacak modeller olur ama çok nadirdir.

Bir gelinliğin maliyetini neler arttırıyor?

Siparişte kumaş ve işçilik artılar getiriyor. Malzemelerin tamamen Avrupa'dan olsun denirse o zaman yine değerlendirme değişiyor. Toptan ihracat için en düşük gelinlik 100 dolardan başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!