Gelin denizi dinleyin

Güncelleme Tarihi:

Gelin denizi dinleyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yılın Birleşmiş Milletler tarafından ‘‘Dünya Denizler ve Okyanuslar Yılı’’ ilan edilmiş olması, Boat Show'a kapsamlı bir içerik kazandırdı. Fuar, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) katılımılıyla denizlerimize ve deniz külütürüne yönelik bir duyarlılık oluşturma amacı edindi.

Kurulduğundan bu yana 2 yıl gemesine karşın başarılı deniz araştırmalarına imza atan, ulusal ve uluslararası platformda da saygınlık kazanan TÜDAV, bilgi birikimini ziyaretçilerini seminerler, sergiler ve dinletilerle aktaracak.

TÜDAV etkinliklerini en ilginci hiç kuşkusuz, ‘‘Yunus ve Balina Sesleri Dinletisi’’. Fuar boyunca TÜDAV standına uğrayanlar su altında kaydedilmiş gerçek yunus ve balina seselerini dinleyebilecekler. Bir yandan da birbirleriyle iletişm yolları hakkında bilgi sahibi olacaklar.

Bu sesler TÜDAV'ın geçen yıl yaptığı araştırmalar sırasında Akdeniz ve Ege'de kaydedildi. Sesler kaydedilirken ‘‘hidrofon’’ denen bir araç kullanılıyor. Hidrofon'un su altına indirilen mikrofonları 10 km'lik bir alanı dinleyebiliyor. Bu seslerin kaydedilmesinde karşılaşılan en büyük sorun deniz trafiğinin yarttığı gürültü. Özellikle güçlü motorlara sahip sürat tekneleri ve ağır tonajlı gemiler bu soruna yol açıyor. Bu gürültü, yunusların birbirileri arasındaki iletişimi de bozuyor. Yunusların dilleri yaşadıkları ortama göre farklılık gösteriyor. Akdeniz'de yaşayanlarla Karadeniz'de yaşayanlar daha farklı şekillerde iletişim kuruyor.

Fuar boyunca, Deniz araştırmalarında kullanılan araçlar da sergileniyor. Böylelikle ziyaretçiler diğer araştırmaların da nasıl yapıldığına dair bir fikir edinebiliyor. ‘‘Yunus, Balina ve Fok İskeletleri Sergisi’’ de Su altı dünyasının bu önemli canlılarını daha yakından tanınmasını sağlıyor.

Balık Türleri Sergisi de üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamamıza rağmen bu konudaki bilgi eksikliğimizi gidermek için iyi bir fırsat. Ayrıca denizlerle ilgili film ve dia gösterileri de fuar boyunca görülebilecek.

Denizlerle daha yakından ilgilenenler için, TÜDAV'ın düzenleyeceği seminerlerin başlıkları şöyle: Mavi Yolculukta İklim ve Hava Koşulları, Dünya Denizler ve Okyanuslar yılında Türkiye'yi Çevreleyen Denizlerin Potansiyeli ve Yatçıların Sahil Güvenlik Sorumlulukları.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da denizcilikle ilgili tarihi, teknik gerçleri ve yayınları sergileyerek Boat Show'a katılıyor. Sergi'de yer alan objelerin, Deniz Müzesi, Seyir Hidrografi ve oşinografi Dairesi Müdürlüğü, Su Altı Kurtarma Komutanlığı, Deniz Harb Okulu ve Deniz Lisesi Komutanlıkları'ndan toplanmış olması sergiyi benzersiz kılıyor.

ÜCRETSİZ DALIŞ DERSİ

Fuar'ın kuşkusuz en eğelencel etkinliği, ücretsiz dalış dersleri oluyor. Hollanda'dan fuar için özel olarak getirilen dalış havuzunda, isteyen ziyaretçilere profesyonel dalgıçlar tarafından dalış dersleri veriliyor. Profesyonel dalgoıçlar arasında çeşitli eğitim firmalarda çalışan sivil dalgıçların yanısıra, SAS komandoları da var.

Boat Show, ilkokul öğrencileri arasında ‘‘Denizlerimizin Güzellikleri’’ konulu bir resim yarışması düzenledi. Fuar boyunca sürecek sergide tüm ziyaretçiler juri üyesi olacak. Dereceye girecek eserler bu ziyaretçi oylarıyla belirlenecek. Küçü ressamlar da deniz sporlarına yönelik armağanlarla ödüllendirilecek.

40 binden fazla kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarı, dalış brövesi olanlar ücretsiz olarak izleyebiliyor. Ayrıca internet üzerinden rezervasyon yaptıranlara (http://www.nts-Istanbulboatshow.com.tr) birkonuklarıyla beraber yüzde 50 indirimden yaralanabilecek.

Bundan sonraki Boat Show'lar da ‘‘deniz kültürünün’’ gelişmesine katkıda bulunmaya yönelik etkinlikler içerecek.

Boat Show'u 17 yıldır aralıksız düzenleyen NTS Fuarcılık ve Gösteri Hizmetleri bu yıl, Ulusularası Boat Show Organizatörleri Federasyonu tarafından Türkiye temsilcisi olarak kabul edildi.

Fuar bir deniz kültürü şöleni

İstanbul 18'inci Uluslararası Boat Show, Dünya Ticaret Merkezi'nde 20 Aralık tarihine kadar devam edecek. NTS Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen fuara, deniz ve denizcilikle ilgili 600'den fazla yerli ve yabancı firma katılıyor. Motorlu tekneler, yatlar, yelkenliler, sürat tekneleri, jetskiler, tekne malzemeleri, su sporları (sörf, su kayağı) ve dalış malzemeleri, balıkçılık malzemeleri, deniz turizmi yapan firmalara ve marinalara ait hizmetler ziyaretçilere sunuluyor.

İstanbul Uluslararası Boat Show Fuarı, bu yıl IFBSO'nun (International Federation of Boat Show Organizers) Türkiye temsilcisi olarak kabul edildi.

Fuara katılan diğer kuruluşlar arasında Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da var.

Boat Show 18 yıl önce dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı Işık Birsen'in fikri ve NTS Fuar ve Gösteri Hizmetleri'nin çabasıyla İzmir'de başlamıştı. Fuar daha sonra Dolmabahçe, Kalamış Marina, Ataköy Marina ve Galatasaray Adası başta olmak üzere çeşitli mekanlarda düzenlendi. 1992'den beri de daimi mekan olarak İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılıyor.

Bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından ‘‘Deniz ve Okyanuslar Yılı’’ ilan edildiği için, fuarın bir deniz şenliğine dönüşmesi için çaba harcandı. Bu nedenle de firma standlarının yanısıra, seminer, sergi, dinleti, deniz üzerine yazanların imza günü, bedava dalış dersleri, resim yarışması gibi çeşitli kültürel etkinliklere de yer verildi.

Dalış brövesi olanlar fuara ücretsiz olarak girebiliyor. İnternet üzerinden rezervasyon yaptıranlar da (http://www.nts-Istanbulboatshow.com.tr) bir konuklarıyla birlikte yüzde 50 indirimli olarak fuarı ziyaret edebiliyor.

Türkiye denizlerinde yaşayan balina ve yunuslar

Mutu (Phocoena phocoena)

Çizgili yunus (Stenella coeruleoalba)

Kaşalot (Physeter catodon)

Tırtak (Delphinus delphis)

Afalina (Tursiops truncatus)

Grampus (Grampus griseus)

Yalancı katil balina (Pseudorca crassidens)

Gagalı balina (Ziphius cavirostris)

Siyah yunus (Globicephala melaena)

Uzun balina (Balaenoptera physalus)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!