Turan YILMAZ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 02:02
İlginç çıkışlarıyla tanıdığımız MHP'li Tarım Bakanı Gökalp, inanılmaz bir skandala imza attı. Gökalp, tüm dünyaya Çanakkale Savaşı'nı ve Türk insanının kahramanlığınını anlatacak olan ve hakkında kanun bile çıkan Gelibolu Barış Parkı Projesi'ni unuttu.
MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in, tarihi Gelibolu Yarımadası'nı ‘‘Barış Parkı’’ olarak dünyaya tanıtmayı amaçlayan, ‘‘Devlet Projesi’’ni hayata geçirecek yönetmelikleri çıkarmayı unuttuğu ortaya çıktı. Tarım Bakanlığı'nın ‘‘skandal’’ olarak nitelenen bu inanılmaz unutkanlığı, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun Meclis Kit Komisyonu'na sunduğu rapora geçerek, devletin resmi belgesiyle de tesçillendi. Fikir babalığını doğrudan Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) yaptığı, ünlü Çanakkale Savaşı'na evsahipliği yapan Gelibolu Yarımadası'yla ilgili yaşanan bu skandal, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunda şöyle anlatıldı:
KANUN ÇIKTI
Gelibolu Yarımadası'ndaki bitki örtüsüne olduğu kadar, yarımadanın tarihi dokusuna da zarar veren dev orman yangınının ardından devlet harekete geçti. İşe doğrudan, MGK el attı ve 30 Kasım 1994 tarihli tavsiye kararıyla, ‘‘Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’’nın uluslararası yarışma açılarak, Milli Parka Dünya Barış Parkı Karakteri kazandıracak bir anlayışla yenilenmesini istedi. Bu konudaki çalışmalar sürdürülürken, MGK, 24 Ağustos 1998'de aldığı ikinci bir tavsiye kararıyla da, Gelibolu Tarihi Milli Parkının Geliştirilmesi Projesi'nin planlanan süre içinde tamamlanabilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Bu gelişmenin ardından hükümet tarafından hazırlanan ‘‘Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu’’, 20 şubat 2000'de Meclis'ten çıkarıldı. Bu yasa ile projenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli finansmanı sağlamak üzere Orman Bakanlığı emrinde ‘‘Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Fonu’’ da oluşturuldu.
AÇIK HÜKÜM
Ancak, bu yasayı uygulayıp, bu dev projeye hayat verecek yönetmelikler, Tarım Bakanlığı tarafından bugüne kadar çıkarılamadı. Bu yönetmeliklerin, yasadaki, ‘‘6 ay içinde çıkarılır’’ şeklindeki açık hükme karşın bugüne kadar yayınlanmaması da dikkat çekerken, raporda bu konuda şu uyarıda bulunuldu: ‘‘Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu'nda belirtilen amacın yerine getirilebilmesi için, Tarım Bakanlığı'nca ilgili bakanlıkların görüşü de alınarak ilgili yönetmeliklerin bir an önce çıkartılıp, fona işlerlik kazandırılması gerekli görülmektedir.’’ ‘‘Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu’’nun çıkartılması ile yasal alt yapısı tamamlanan ‘‘Gelibolu Projesi’’ bağlamında, gerekli harcamalarların karşılanması için ‘‘Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Fonu’’ da oluşturuldu.
Ancak ‘‘Gelibolu Kanunu’’nda en geç 6 ay içinde çıkarılması öngörülen, yasanın uygulanmasına dair yönetmelikler hala çıkarılmadı.
Çanakkale'yi tüm dünyaya tanıtacaktık
MGK'nın tavsiyesiyle alınan karardaki amaç şöyle anlatıldı: ‘‘Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunu koruyarak, Çanakkale Savaşlarında Türk milletinin vatan sevgisini, kahramanlığını, cesaretini, azmini ve fedakarlığını Milli Parka gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilere bir uluslararası barış parkı ortamında ve yaşayan tarih yorumuyla sunmak üzere gerekli düzenlemelerin yapılması’’ olarak ifade edildi.
Yazık etti
Yasanın hayata geçirilmesini sağlayacak yönetmelikler çıkarılamayınca, projeye finansman sağlayan ‘‘Gelibolu fonu’’da işlerlik kazanamadı. Böylece genel bütçe, Gelibolu yarımadası Milli Parkı giriş ücretleri, kamp-kira gelirleri, bağışlar gibi kaynaklardan fon, faaliyete geçemedi. Yani Bakan Gökalp'in ihmali yüzünden Gelibolu Projesi aylardır kağıt üzerinde, daha doğrusu ‘‘yasada’’ kaldı.