Gelibolu'da korkutan balık ölümleri

Güncelleme Tarihi:

Geliboluda korkutan balık ölümleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2011 14:59

Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi Karayokuş sahilinde balık ölümleri görülmesi tedirginlik yarattı.

Gelibolu’ya 3 kilometre uzaklıktaki Karayokuş sahilinde Ramazan Bayramı’ndan bu yana ölü balıklar karaya vurdu. Karayokuş sahilindeki girintinin oluşturduğu, balıkçıların da sert havalarda barınak gibi kullandığı havuz şeklindeki alanın denizle bağlantısını sağlayan ağız kısmı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce toprak dökülerek kapatıldı. Denizle bağlantısı kesilen alanda ise balıklar ölerek karaya vurmaya başladı. Ölümlerin, havuz şeklindeki alanla denizin bağlantısının kesilmesinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Yıllardır bölgede balıkçılık yapan 45 yaşındaki Yusuf Özen, kendilerinin de sert havalarda barınak gibi kullandıkları doğal havuzun balıkların da yatağı haline geldiğini söyledi. Ancak denizle bağlantı kesilince sirkülasyonun da durduğunu ve havuz şeklindeki alanda bulunan yüzlerce balığın öldüğünü belirten Özen, durumu görür görmez kıyıya vuran balıkları çuvallara doldurup denize döktüklerini, ancak geç kalındığı için balıkların hepsinin öldüğünü söyledi.

'SUYUN İÇİNDE DE ÇOK VAR'

Balıkçı Yusuf Özen, yılanbalığı başta olmak üzere kefal, lüfer ve daha birçok türdeki balığın yaşadığı havuz şeklindeki alanın 4 dönüm büyüklüğünde olduğunu, sahile vuranların dışında suyun içinde de çok sayıda ölü balık bulunduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Gelibolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, balık ölümleri üzerine bölgeye giderek inceleme yaptı. İnceleme sonucunda, havuz şeklindeki bölümün denizle bağlantısını sağlayan ağzın temizlenerek açılması ve sirkülasyonun yeniden sağlanması kararlaştırıldı. Ölü balıklardan da numuneler alınarak ölüm nedenleri belirlenmek üzere laboratuvara gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!