Güncelleme Tarihi:
Devlet Su İşleri’nce Çokal Barajı’ndan Gelibolu Yarımadası’ndaki köylere ve şehitliklere içme suyu getirme çalışması yapılırken, Alçıtepe Köyü’nden Şehitler Abidesi’ne giden protokol yolu üzerinde, yeni bir şehitlik ortaya çıktı. İş makinesiyle yapılan su kanalı açma çalışması sırasında kepçeye kemikler takıldı. İşçiler çalışmaları durdurup, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3’üncü Bölge Müdürlüğü’ne durumu bildirdi. Bunun üzerine Vali Ahmet Çınar, beraberinde 3’üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale 2015 Ajansı Koordinatörü Mahmut Akkuş, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu ile birlikte yeni bulunan şehitlikte inceleme yaptı.
TÜRK ŞEHİTLİĞİ KIBLE YÖNÜNE DEFİNDEN ANLAŞILDI
Kemiklerin bulunduğu yerin Türk bölgesi olması ve definlerin kıble yönünde yan yana yapılması, buranın Türk şehitliği olduğunu ortaya koydu. Ortaya çıkan kemikler, tek tek toplanarak yeniden aynı yere defnedildi. Yetkililer bundan sonraki aşamada, jeofizik radar taramasıyla şehitlik alanının ne kadarlık bir bölgeyi kapsadığının belirlenmeye çalışılacağını kaydetti. Ardından bölgenin şehitlik olarak tescillenip düzenlenmesi için proje hazırlanacağı belirtildi.
3’üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, bugüne kadar Şevki Paşa’nın Çanakkale Savaşlarında çizdiği haritalardan yola çıkarak Gelibolu Yarımadası’nda 24 şehitlik tespit edilerek tescillendiğini söyledi.
"ENVANTERİMİZDE OLMAYIN BİR ŞEHİTLİKTİ"
Yeni bulunan şehitliğin Şevki Paşa haritasında ve kayıtlarda yer almadığını belirten Vali Ahmet Çınar, "Devlet Su İşleri Müdürlüğü burada bir çalışma yaparken, kemikler ortaya çıkmış. Görevliler gerekli incelemeyi yaptı. Mezarların yönü defnediliş şekliyle Müslüman mezarlığı olduğu ortaya çıktı. Envanterimizde olmayan bir şehitlikti. Yöremizde sanıyorum böyle çok fazla şehitlikler hala çıkabilir. Gerekli incelemeler teknik cihazlarla yapılıp, alan tam olarak tespit edilecek ve burası yeni bir şehitlik olarak düzenlenecek. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızda da söylediği gibi ’Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ ibaresi burada canlı olarak yaşanmış görünüyor. Burası Şevki Paşa haritasında yer almıyor" dedi.