Gelibolu Anzak törenlerine hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Gelibolu Anzak törenlerine hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2008 14:29

ÇANAKKALE Kara Savaşları’nın ve Anzak çıkarmasının 93'ncü yıldönümü nedeniyle 24- 25 Nisan'da düzenlenecek törenlerin hazırlıkları başladı. Yaklaşık 10 bin Anzak torununun katılacağı Şafak Ayini töreni için Anzak Koyu’na 5 bin kişilik portatif tribün kuruldu.

18 Mart Deniz Zaferi’nin 93'ncü Yıldönümü kutlamalarının ardından, bu kez 24 ve 25 Nisan'da Çanakkale Kara Savaşları'yla Anzak çıkarmasının 93'üncü yıldönümü törenlerinin hazırlıkları başladı. Bir yandan Şehitler Abidesi’nde 24 Nisan günü yapılacak uluslararası törenin hazırlıkları sürerken, bir yandan da 25 Nisan saat 05.30’da Anzak Koyu’nda 10 bin Anzak torununun katılımıyla yapılacak Şafak Ayini töreni için portatif tribün kuruldu. Alana, daha sonra herkesin töreni oturduğu yerden rahatlıkla izleyebilmesi için 2 dev ekran kurulacağı belirtildi. Aynı gün törenlerin yapılacağı Avustralyalılar'a ait Lone Pine (Tek Çam) anıtında da 5 bin kişilik portatif tribün kuruldu. Bu arada Türk hükümetinin düzenleyeceği tören için de 57'nci Alay Şehitliği’ne portatif tribün kurulmaya başlandı.

ÖNCE ULUSLARARASI TÖREN

Çanakkale Kara Savaşları'nın 93'ncü yıldönümü 24 Nisan'da Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi önünde düzenlenecek uluslararası törenle başlayacak. Buradaki törende, Çanakkale Savaşları'na katılmış tüm ülkelerin temsilcileri yer alacak. Daha sonra Fransız ve İngiliz Helles anıtlarında tören düzenlenecek. İkinci gün törenleri Anzak Koyu’nda, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerince düzenlenecek Şafak Ayini ile başlayacak. Gün ağardığında Avustralya’nın Lone Pine, 57'nci Alay Şehitliği ve Cokbayırı’ndaki Yeni Zelanda anıtında birer tören yapılacak.

10 BİN ANZAK TORUNU GELECEK

Avustralya Muharip Gaziler Bakanlığı Genel Sekreteri Mark Sullivan, Şubat ayı sonunda Çanakkale Valisi Orhan Kırlı’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Anzak Koyu’nda 25 Nisan sabahı yapılacak olan Şafak Ayini törenine Avustralya ve Yeni Zelanda’dan 10 bin kişinin katılacağını açıklamıştı. Anzak torunlarının, Şafak Ayini töreninin ardından Avustralya’nın Lone Pine Anıtı ile Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda anıtında düzenlenecek törenlere katılacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!