Gelenek el değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Gelenek el değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rumelihisar Konserleri'ni bu yıl Most Prodüksiyon yerine İstanbul Prodüksiyon düzenleyecek.

Rumelihisarı Konserleri bugüne kadar Most Prodüksiyon tarafından gerçekleştiriliyordu. Bu yıl Kültür Bakanlığı tarafından ihaleyle üç aylığına İstanbul Prodüksiyon'a tahsis edildi.

İstanbul'da festival ve konserlerle geçen yaz aylarının bir rengi de Rumelihisarı Konserleri. Most Prodüksiyon tarafından organize edilen, 9 yılda 55 sanatçı ve topluluğun verdiği toplam 471 konseri, 600 bin kişi izledi. 1990 yılında 5 sanatçı ve 91 bin 500 seyirci ile başlayan etkinliğe katılan sanatçı ve seyirci sayısı katlanarak arttı. Seyirci ve sanatçı sayısıyla birlikte bilet fiyatları da katlanarak artış gösterdi. 1990 yılında 30 bin lira olan konser biletleri, 1993'te 150 bin, 1996'da 1 milyon, 1998 yılında ise 5 milyon lira oldu. 1996 senesinde Kültür Bakanlığı 'tarihi esere zarar veriliyor' gerekçesiyle konserlerin hisarda düzenlenmesini yasakladı. Bu nedenle 1997 yılında mekán olarak Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü seçildi. Halkın ve sanatçıların gösterdiği tepki üzerine konserler yeniden eski yerine döndü. Geçtiğimiz yıl Most Prodüksiyon tarafından Kültür Bakanlığı'na ödenen kira bedeli 50 gün için 10 milyar lira idi. Ancak bu yıl Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen ihaleden farklı bir sonuç çıktı ve Rumelihisarı üç aylığına İstanbul Prodüksiyon'a kiralandı. İhaleye Most Yapım ve Gösteri Hizmetleri Ltd., Tarabya İşletmecilik Turizm Ticaret Ltd., İDOBAY Müzik Yapım ve Kasetçilik Ltd. ve İstanbul Prodüksiyon katılmıştı. Sonucun açıklanmasından sonra konuştuğumuz Most Prodüksiyon'un sahibi Mustafa Oğuz, bu seneki konser programını tamamen hazırlamış olduklarını, yakında farklı bir mekánda programlarını ilan edeceklerini belirtti. Şu an ki hedeflerinin İstanbul'a yeni mekánlar kazandırmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz 9 yıl boyunca her sene kamuoyu araştırma firmalarına araştırmalar yaptırılarak Rumelihisarı Konserleri’ni izleyen seyircilerin profili çıkartıldı. 1998 yılı sonuçlarına göre Rumelihisarı Konserleri'ne katılan seyircilerin yüzde 42'si 25-34 yaş arasında ve yüzde 67.7'si kadın. Lise ve yüksek okul mezunu olanların oranı ise yüzde 93.3.

Bu seneki konserleri düzenleyecek olan İstanbul Prodüksiyon'un sahibi Erol Köse, etkinliklerin Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleştirileceğini söyledi. Sponsorluğunu Telsim ve Kral TV'nin yapacağı konserlere katılacak olan sanatçıların isimleri henüz kesinleşmiş değil. Köse, aralarında yabancı sanatçıların da bulunacağını söylemekle yetiniyor. Festival havasında geçecek olan etkinliklerde Osmanlı'nın 700. yılı nedeniyle folklor, mehteran ve kukla gösterilerinin gerçekleşeceğini, sergiler düzenleneceğini belirtiyor. Bilet fiyatları henüz belli değil. Erol Köse, geçtiğimiz yıllarda konserlere katılan sanatçılar bakımından tekelleşmeye gidildiğini düşünüyor ve bu sene farklı sanatçıların yer alacağının altını çiziyor.

Mustafa Oğuz ise konsere katılacak sanatçılara bugüne kadar hep yaptırılan kamuoyu araştırmaları ile karar verdiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!