Batuhan OKUR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 00:00
ODTÜ’yü bitirip elektronik camiasına ilk adım attığımda, teknoloji aleminin kralı Las Vegas’ta yapılan Comdex fuarıydı. Teknoloji işinde 12 yılı devirmiş bir endüstri gazisi olarak ben o devre yetiştim. Sanırım 98 ve 99’da o fuara katıldım. Comdex bitti, yerini CES aldı. CES’i büyük bir ekip olarak burada da yazdık. Ancak CES de 2007’de tavan yaptı ve 2008’den itibaren düşüşe geçti. Bundan sonra takip etmek gereken tek ve en önemli teknoloji fuarı MWC. Sebebi de gayet net, zira cep telefonları her an yanımızda taşıdığımız, parası olmayanın bile almadan, kullanmadan edemediği tek teknolojik ürün. Dünyada her yıl bir milyarın üzerinde cep telefonu satılıyor, 3 milyarın üzerinde de cep telefonu kullanıcısı var. Kısa sürede satış rakamları 1,5 milyarı bulurken, kullanıcı sayısı da 4 milyarı geçecek.
Gözde fuarların zaman içinde değişmesi, teknoloji trendlerinin de nasıl değiştiğini gösteriyor. PC, ardından tüketici ürünleri ve son olarak da cep telefonları MWC’ye 55 bin ziyaretçi katılmış. Gözle görünür trendler pek değişmedi, cep telefonlarına önümüzdeki 2 yıl içinde gelen trendler şunlar:
GPS: Cep telefonlarının harita ile evliliği. Telefonlarınız sizlere yol tarifi yapacaklar. Bunun bir yan etkisi de bulunduğunuz konuma göre alabileceğiniz diğer servisler. Örneğin telefonunuza en yakın hastanenin nerede olduğunu sorabileceksiniz.
Dokunmatik ekranlar: iPhone gelip iyi bir telefon grafik arayüzünün nasıl olması gerektiğini kitlelere gösterince Nokia’dan LG’ye kadar herkesi benzer dokunmatik arayüzlü telefonları piyasaya çıkarma telaşı aldı. 2008’den başlayarak dokunmatik ara yüzlü telefonları yoğun bir şekilde kullanmaya başlayacağız.
Android: Gelecek cep telefonlarında olunca, Google gibi devlerde bu alana el attılar. Google Android adını verdiği bir cep telefonu işletim sistemini MWC’de gösterdi. Google’ın cep telefonlarına gösterdiği ilgiyi anlamak isteyenler işe neden iPhone ile Google üzerinden yapılan aramaların diğer telefonlara oranla 50 kat fazla olduğunu anlamak ile başlayabilirler. Bu gidişle bir kaç yıl gibi kısa bir sürede cep telefonu ile Google üzerinden yapılan arama sayısı, bilgisayarlar üzerinden yapılan aramaları geçecek.
Cep telefonu ile ilgili kapanış notum yine Türkiye ile ilgili. Cep telefonu konusunda yeni bir donanım yapıp dünya liginde ürün çıkaracak ne bilgi birikimimiz ne de vizyoner firmalarımız var. Ancak yazılım konusunda Türkiye’den iş çıkabilir. Büyük ve genç kullanıcı kitlesi Türkiye’de cep telefonu yazılımı işine yatırım yapacakları doyuracak kapasitede. Dileğim bu alana çok daha fazla yatırım akması yönünde.