Güncelleme Tarihi:
Yarışmanın birincisi ‘Box’ adlı projesiyle Akdeniz Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencisi Yalçın Çelikdemir. Çelikdemir’in tasarladığı televizyon, tıpkı projeksiyon perdesi gibi açılıp kapanabilen bir tasarıma sahip.
Yarışmada ikinciliği kazanan isim ‘Extend’ adlı projesiyle Scuola Politecnica Üniversitesi Endüstriyel Tasarım yüksek lisans öğrencisi Mehmet Oğuz. Oğuz’un tasarımı lazer ışınları vasıtasıyla istenilen boyutta bir televizyon sağlıyor.
Üçüncülüğü elde eden isimse ‘Hologram’ adlı projesiyle Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi İdil Kantarcı. Kantarcı’nın tasarımı da yine lazer ışınlarıyla 3 boyutlu görüntü veren holografi tekniğini temel alıyor.
‘Hologram 5 yıl içinde evimizde’
Philips televizyonlarını tasarlayan ekibin lideri, TP Vision Kreatif Direktörü Rod White, Amsterdam’ın ünlü kanallarından birindeki restoranda bizi ağırlıyor ve tasarım sürecini anlatıyor: “Stüdyomuzda farklı milletlerden ondan fazla tasarımcı görev alıyor. Herkesin ayrı kökenden gelmesi bizim için önemli çünkü her ülkede televizyonun ev içindeki önemi farklı. Beklentiler de büyük değişiklik gösteriyor. Örneğin televizyon denince Rus tüketicisiyle Kore’de yaşayan birinin aklına bambaşka şeyler gelir. Hayallerin sınırı yok ancak maliyet ve teknolojik kısıtlar belirleyici. Amaç her zaman yeni malzemeler kullanmak, tasarımı daha iyi hale getirirken çevreci ürünler tasarlamak. Televizyonlar giderek inceliyor, hafifliyor hatta dekorasyonun bir öğesi haline geliyor. 3 boyutlu hatta hologramlı televizyonlar 5 yıl içinde yaygınlaşacak.”