Geleceğin asker astronotları

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin asker astronotları
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2004 10:09

Uzay, her zaman insanın kafasını en çok karıştıran ve en merak edilen yer oldu. Türkiye uzay teknolojileri konusunda biraz yaya kalsa da, kaplumbağa adımlarıyla bile olsa işin peşini hiç bırakmadı. Hele hele her alanda en hızlı davranan askerler bile bu konuda bir şey yapmıyor diye düşünürken, Hava Harp Okulu'nun (ne de olsa irtifa olarak da uzaya en yakın onlar) geçen eylül ayında Uzay Enstitüsü kurduğunu öğrendik. Sivil üniversitelerde de uzay bölümleri var ama askerlerin bu işe el atması daha merak uyandırıcı.


Hava Harp Okulu'na bağlı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü 17 Ağustos 2001'de kurulduğunda üç bölümden oluşuyordu: Bilgisayar, Endüstri ve Havacılık mühendislikleri. Geçen eylül ayında Uzay Mühendisliği Bölümü'nü de kurunca isimlerinin hakkını vermiş oldular. Hatta müthiş bir hızla, kurulduktan sadece iki ay sonra, iddialı bir uluslararası panel bile düzenlediler. 'Uzay Teknolojilerindeki Son Gelişmeler' başlıklı panel için ABD, Danimarka, Fransa, Kanada ve Japon uzay ajanslarından 200 bilim insanı Türkiye'ye geldi. İki gün boyunca uzay teknolojilerini tartıştı.

UZAY POLİTİKAMIZ YOK

Türkiye'nin uzay yarışıyla ilgili kesin bir politikası bulunmadığı için, iki yıllık enstitüden mezun olanların ne yapacakları merak konusu. Enstitü Müdürü Servet Kurnaz hedeflerini şöyle özetliyor: ‘‘Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, uzay araştırmalarının dışında tutmak mümkün değil. Uzayla ilgili proje üretebilen ve bu projeleri yönetebilecek elemanlar yetiştiriyoruz. Mezunlarımız Türkiye Uzay Kurumu kurulduktan sonra her yerde görev yapabilecek, TSK bünyesinde uzay araştırmalarının yöneticileri olacak.‘‘

Enstitünün öğrencileri yalnızca Hava Harp Okulu mezunlarından oluşmuyor. Kara ve Deniz Harp Okulu'ndan mezun subaylar, hatta sivil öğrenciler de okula kabul ediliyor. Sivil öğrenci kotası, her yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirleniyor. Öğrenim dönemi başında her öğrenciye, tam donanımlı son model bir diz üstü bilgisayar veriliyor.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

Enstitünün, Virginia Politeknik Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi ile öğrenci değişim programı anlaşması var. Virgina Politeknik Üniversitesi uzay çalışmalarına ayrılmış çok büyük laboratuvarlara sahip. Bu tür laboratuvarlar henüz Harp Okulu'nun bünyesinde yok, ama ileride yapılması planlanıyor. Enstitü mezunları Virginia'daki laboratuvarlarda tezlerini uygulama imkanı bulabiliyor. Ama her mezun Amerika'ya gidemiyor. Okulu bitirdikleri iki yarıyılın not ortalaması alınıyor ve İngilizce Yeterlilik Sınavı TOEFL'da başarılı olmaları gerekiyor.


Enstitünün öğrencileri umutlu konuşuyor


Tolga Çınar (29, Helikopter Pilotu)

Uzay bölümünü bitirdikten sonra insanın aklına en son ulaşabileceği nokta, yani astronot olmak geliyor. Şu an bu olmasa bile, enstitüyü bitirdikten sonra uzayla ilgili projelerde karargáhlarda çalışacağız. En başlarda aya gitmek nasıl sadece bir hayalse, ay artık Türkiye için de, dünya için de çok küçük bir hedef. Uzayda uydularımız var ama asıl hedefimiz insan olarak da orada bulunmak. Hem mühendislik hem de pilotaj eğitimi aldığımız için uzay mekiği kullanmakta avantajlıyız. Okulu bitirir bitirmez uzay mekiğine binip bir yere gitmeyeceğiz. Ama uluslararası anlaşmaları imzalarken, neyin altına imza attığımızı bilmemiz ve gerekiyorsa bilfiil müdahale etmemiz gerekiyor. Gelecekte silah sistemleri, dünya hakimiyeti uzaydan yönlendirilecek. Silahlı Kuvvetler bu yüzden mutlaka uzayda bulunmak zorunda.

Hayrettin Köken (26, İstihbaratçı)

Uzay teknolojilerini en fazla kullananlar istihbarat birimleri. Özellikle askeri istihbarat alanında uzay teknolojileri çok fazla kullanılıyor. Uzay teknolojisinin gücünü gören biri olarak neler yapılabileceğini biliyorum, sonuçlarını gördüm. Mesela ABD, Irak'ta saldırdığı yerlerin öncesi ve sonrasının fotoğraflarını uzaydan çektiği fotoğraflarla gösterip, propagandasını yaptı. Ama bu uzay teknolojisinin sadece küçük bir kısmı. Bu konuda yapılabilecekler sınırsız.

Hilmi Kavuncu (29, Kargo C-160 Pilotu)

Astronot olmak gibi çok uç noktalara ulaşmayı hedeflemeden, sadece merakımdan bu bölüme girdim. Uzayla ilgili heyecan verici çok da bir şey yapılmıyor. Türklerin uzaya gitmesiyle ilgili espriler var sadece. Bu yüzden Cem Yılmaz'ın Gora'sını çok merak ediyorum. Uzay bilinmeyen bir derya. Askerlerin bu konuda yapacak çok şeyi var.

Kamil Külekçi (29, F-4 Pilotu)

Hava Kuvvetleri'nin uzayla ilgili 1997'den beri bir çalışması var. Buradaki altyapıyı oluşturmak için Amerikan Hava Kuvvetleri'ne bir takım öğrenciler gönderildi. Akabinde Hava Kuvvetleri Uzay Şubesi kuruldu. Buradaki amaç uzayla ilgili altyapıları sağlamaktı. Uzay bizim için de yeni bir konu olduğundan bu bölümde okumayı seçtim.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!