Geldiği gibi gidecek

Güncelleme Tarihi:

Geldiği gibi gidecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 15:19

Haberin Devamı

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde dün meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından Umman Denizi'nde ortaya çıkan adacık, bugün ziyaretçi akınına uğradı.

Yaklaşık 20 metre yüksekliğe, 35 metre uzunluğa, 90 metre de genişliğe sahip ada; deniz tabanının, depremin etkisiyle yükselmesinin ardından ortaya çıkmıştı.

Üç yüzden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin merkezine yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Gwadar kentinin 200 metre açıklarında beliren kara parçası üzerinde inceleme yapan uzmanlar, adadan metan gazı yükseldiğini açıkladı.

Pakistan Ulusal Oşinografi Enstitüsü'nden deniz biyoloğu Muhammed Deniş, "Ekibimiz yüzeyden yükselen hava kabarcıkları tespit etti. Bu gazın kibrit çakıldığında yandığını gördüler. Bu yüzden ekibimizin yanıcı madde kullanmasını yasakladık. Bu, metan gazı" dedi.

Haberin Devamı

Deniş, bölgedeki tektonik tabakaların karmaşık ilişkisi nedeniyle Makran sahili açıklarında geçmişte de bu tür jeolojik faaliyetler görüldüğünü belirtti.

Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi'nden sismolog Gary Gibson, adacığın, muhtemelen metan gazının zorladığı maddelerin yukarı çıkmasıyla oluşan bir "çamur volkanı" olduğunu söyledi.

ÖMRÜ UZUN DEĞİL

Gibson, söz konusu adanın sabit bir yapı değil, çamur bütünü olduğunu ve dalgaların etkisiyle zaman içinde kaybolacağını belirtti.

Gwadar açıklarında, 1945 yılında Makran'da gerçekleşen 8.1 büyüklüğündeki depremin ardından da çamur volkanları ortaya çıkmıştı.

Karaçi Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı Profesör Şamim Ahmed Şeyh de henüz bir isim konmayan adanın birkaç ay içinde suya gömüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Şeyh, "Makran bölgesinde bundan yaklaşık bir sene önce de sahilden aynı uzaklıkta, hemen hemen aynı boyutlarda bir ada yüzeye çıkmıştı. Bu ada da bir hafta ile birkaç ay arasında kaybolacaktır" dedi.

Aniden denizin ortasında beliren ada, bu tip jeolojik olaylara alışkın olmalarına rağmen bölge halkını da şaşırttı. AFP'ye konuşan Muhammed Rüstem, "Bu küçük bir şey değil, devasa bir şey. Bana çok ama çok garip geldi. Aniden suyun içinden kocaman bir şey çıkıyor. Bu yüzden biraz da korkutucuydu" ifadesini kullandı.

Makran sahilinden iki kilometre açıkta, Hingol Nehri'nin denize döküldüğü noktada 1999 ve 2011 yıllarında da adacıklar ortaya çıkmıştı. Son olaydan farklı olarak deprem nedeniyle oluşmayan bu adacıklar, kuvvetli akıntı ve rüzgarın etkisiyle suya gömülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!