A.A
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 11:21
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Gediz Nehri Havzası'nda bulunan 11 belediyeyi, atık su arıtma tesislerini ve gerekli altyapıyı yıl sonuna kadar tamamlamazlarsa haklarında yasal işlem yapılacağı konusunda uyardı.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 2012 sonuna kadar tamamlanması gereken atık su arıtma tesisleri konusunda ilgili belediyelere bir yazı gönderdi.
Manisa, Turgutlu, Akhisar, Salihli, Alaşehir, Kula, Demirci, Saruhanlı, Sarıgöl, Gördes, Gediz Belediye Başkanlıklarına gönderilen yazıda, Gediz Havzası'nda kirlenmenin kontrol altına alınması ve kabul edilebilir sınırlar içine çekilebilmesi amacıyla Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın uygulanmakta olduğu anımsatıldı.
Gediz Havzası Koruma Eylem Planı takvimine göre belediye atık su arıtma tesislerinin 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacağı kaydedilen yazıda, belediyelerin, Belediye Kanunu ile Çevre Kanunu uyarınca, atık su arıtma tesisi kurmak, işletmesini sağlamak, su ve kanalizasyon hizmetleri yapmakla yükümlü olduğu ifade edildi.
Para ve hapis cezası var
Bu kapsamda belediyelerin atık su arıtma tesislerinin işletmeye alındığı tarihte gerekli bağlantı hattı ve kanalizasyon şebekesini yapmak veya yaptırmak zorunluluğu bulunduğu da vurgulanan yazıda, şunlar kaydedildi:
“Altyapı işlerinin yapılmaması ve zamanında tamamlanmaması halinde Çevre Kanunu'nun 20. maddesine göre maddi para cezası ile Türk Ceza Kanunu'nun 181. maddesindeki 'İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü ve aynı Kanun'un 182. maddesindeki 'Çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesine taksirle neden olan kişi, adli para cezası ile cezalandırılır. Bu atık veya artıkların, toprakta, suda veya havada kalıcı etki bırakması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur' hükmü gereğince belediyelerin ağır yaptırımlarla karşı karşıya gelmesi söz konudur.”
Gediz Havzası Koruma Eylem Planı
Gediz Havzası Koruma Eylem Planı takvimine uygun olarak çalışmaların yürütülmesi uyarısında bulunulan yazıda, belediye sorumluluğundaki alanlarda gerekli bağlantı hattının, kanalizasyon şebekesinin ve atık su arıtma tesisinin işletmeye biran önce alınması istendi.
Gediz Havzası Koruma Eylem Planı; evsel atık su arıtma ile münferit sanayiler ve organize sanayi bölgesi atık su arıtma tesislerinin kurulmasını, katı ve tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kurulmasını, dere yatağının temizlenmesini ve ıslahını, erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışması yapılmasını, zirai kaynaklı kirliliğin kontrolünü ve nehir su kalitesinin izlenmesini öngörüyor.