Gediz Çayı'nda binlerce balık öldü

Güncelleme Tarihi:

Gediz Çayında binlerce balık öldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 15:01

UŞAK'tan geçen Gediz Çayı'nın merkeze bağlı Yenişehir Köyü ile Manisa'nın Selendi İlçesi arasında kalan bölümünde 4 gün içinde binlerce balık öldü.

Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçerken, balık ölümlerinin Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisinden kaynaklandığı öne sürüldü.

Son 4 gün içinde Gediz Çayı'nda su yüzeyine çıkan balık ölüleri vatandaşları endişelendirdi. Aynı bölgede bulunan Ulucak Köyü'nde yaşayan Birol Karlı, Gediz Çayı'nda ilk defa bu kadar çok balık ölüsüyle karşılaştıklarını belirterek, “Balıkların zehirlendiğini düşünüyorum. Bugüne kadar hiç bu kadar çok balığın öldüğünü görmemiştik” diye konuştu.

Balık ölümlerinin Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin (UOSB) arıtma tesisinden kaynaklandığı yolundaki iddialar üzerine bir açıklama yapan UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hazım Sesli, bu ölümlerin arıtma tesisiyle ilgisi olmadığını söyledi. Sesli, “Arıtma tesisimiz çalışıyor. Suyu arıtmadan çaya vermiyoruz. Arıtmamız kurulduğu günden bu yana faaliyette. Arıtmada herhangi bir elektrik kesintisi veya kaçağımız yok. Konu bizle alakalı değil. Balık ölümlerinin nedeni yapılacak tahlillerin ardından ortaya çıkacaktır” dedi.

OKSİJENSİZLİK VE SICAK NEDEN OLABİLİR

Uşak Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker ise yaptığı açıklamada, Gediz Çayı'ndaki balık ölümlerinin sıcak hava koşullarına bağlı olarak suyun oksijensiz kalmasından kaynaklanabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Yaklaşık 15 gün önce Eşme İlçesi'nin Takmak Göleti'nde de bu tür balık ölümleri meydana gelmişti. Sorunun hava sıcaklığına bağlı olarak suyun oksijensiz kalmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu konuda gerekli inceleme başlatıldı. Sudan örnek alınarak tahlili yapıldı ve suda oksijen olmadığı tespit edildi. Yine aynı su, diğer tahliller için Ankara'ya gönderildi. Ayrıca konuyla Tarım İl Müdürlüğü de ilgileniyor. Ölen balıklardan alınan örnekler de Tarım İl Müdürlüğü tarafından tahlile gönderildi. Şüpheli balık ölümleri yapılacak tahlillerin ardından aydınlatılacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!