Geçmişi bırak, ileriye bak

Güncelleme Tarihi:

Geçmişi bırak, ileriye bak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2003 11:03

Türk-Amerikan ilişkilerinde, Wolfowitz'in geçen hafta yaptığı açıklamayla yaşanan gerginliği, ABD Büyükelçisi Pearson yatıştırdı: "Geçmişi bırakalım. Dostluğumuz devam edecek."

"Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini konu alan tartışmanın çoğu, maalesef geçmişteki olaylarda odaklandı. Ülkelerimiz arasında dostluk devam edecek ve bu dostluk geleceğe bakan bir işbirliği olmak durumunda."

Koalisyon güçlerinin Saddam Hüseyin rejimini devirmeyi hedefleyen harekátı başarıyla sonuçlanmış bulunuyor. Saddam rejiminin komşularına ve kendi halkına olan tehdidi artık sona ermiştir.

Bu aşamada karşımızda duran hedef, hem kendisi hem de komşuları ile barış içinde yaşayacak demokratik ve müreffeh bir Irak'ın yeniden inşasıdır. Bu refahı sağlamak üzere ilk adım olarak İspanya, İngiltere ve ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne Irak'a karşı on üç yıldır uygulanmakta olan ekonomik yaptırımları kaldırmayı amaçlayan bir karar tasarısı sunmuş bulunuyorlar.

BM'YE HAYATİ ROL

Karar tasarısı, Irak'ın çeşitli alanlarda yeniden inşasını ve Irak halkına daha iyi bir yaşam getirmeyi amaçlayan maddeler içeriyor. Tasarı, yaptırımların Irak halkı üzerindeki külfetini kaldıracak, uluslararası toplumun Irak'ın yeniden inşasına katılımını teşvik edecektir. Tasarı aynı zamanda, ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair'in çağrıda bulundukları şekilde, BM'nin hayati derecede önem taşıyan rolünü de tanımlayacaktır.

BM KOORDİNATÖRÜ

Tasarı, BM Genel Sekreteri'nden insani yardımı düzenleyecek ve ayrıca halkı temsil eden, hukuka dayalı ve insan haklarına saygılı bir hükümetin kuruluşuna yardımcı olmak üzere bir BM Özel Koordinatörü atanmasını da öngörüyor. Tasarı, Irak'ın yeniden yapılanması ve insani amaçlı kullanım için Irak Merkez Bankası bünyesinde, bu ülkenin petrol gelirlerinin yatırılacağı, uluslararası denetime açık bir Irak'a Yardım Fonu oluşturulmasını da hükme bağlıyor.

KÜLTÜR KORUNACAK

‘‘Gıda İçin Petrol Programı’’ aşamalı olarak kaldırılarak, mevcut kriz geçinceye kadar yeterli gıda dağıtımını güvence altına alacak bir sistemin uygulanması da bu tasarıda öngörülüyor. Tasarı, Irak'a ait kültür eserlerinin alım-satımına uluslararası yasaklama getirirken, Saddam rejiminin işlemiş olduğu vahşetten sorumlu olanlara barınak sağlanmasını da yasaklıyor.

SESİNİZİ YÜKSELTİN

BM yaptırımları, eski Irak rejiminin kontrol altında tutulmasında belli bir rol oynamıştı. Ancak bu yaptırımların günümüzde hálá devam etmesi, Irak halkının toparlanmasının önünde bir engel oluşturuyor. BM Irak halkının çekmekte olduğu acıları dindirmek için kararlılıkla ve süratle hareket etmelidir. ABD Dışişleri Bakanı Powell ve diğer koalisyon liderleri, Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri ile birlikte bu konuda nasıl bir hareket tarzı izleneceği hususunu görüşüyorlar. Bölgede ve BM'de bir lider konumunda duran ve aynı zamanda Irak'ın komşusu olan Türkiye'nin bu yaptırımların sona ermesi için sesini duyurması önemlidir. Bilindiği gibi Türkiye yıllardan beri anlaşılabilir nedenlerle bu yaptırımların karşısındadır.

UMUTLAR ERTELENMESİN

Başkan Bush, geçen hafta Irak'a karşı yaptırımların kaldırılması konusunda önemli bir inisiyatif üslendi. Irak'a insani yardım ve ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunacak konularda Amerikan şirketleri artık Irak'ta iş yapabilecekler. Ayrıca, özel kuruluşlar da Irak'a insani yardım gönderebilecekler. Buna ek olarak ABD'de yaşayan Iraklılar da memleketlerine para gönderebilecekler. Başkan Bush'a göre, ‘‘Vicdan sahibi hiçbir ülke, yaptırımların sürdürülerek Irak halkının umutlarının ertelenmesine destek vermemelidir’’.

BM yaptırımlarının kaldırılması ve temel insani ihtiyaçların karşılanmasının sağlanması, Irak'ın küresel pazara yeniden katılmasına izin verecektir. Bu durum, özellikle Türkiye'de memnuniyetle karşılanmalıdır.

DOSTLUĞUMUZA DEVAM

Son zamanlarda Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini konu alan bir hayli tartışma cereyan etmiştir. Maalesef, bu tartışmanın önemli bir bölümü geçmişteki olaylar üzerinde odaklanmıştır. Ülkelerimiz arasında pek çok değişik düzeyde işlemekte olan dostluk devam edecektir. Ancak bu dostluk, geleceğe bakan bir işbirliği olmak durumundadır. Yeni Irak'ın geliştirilmesinde birlikte çalışmamız, tam da ikili ilişkilerimizi sağlam temeller üzerinde inşa eden türden bir işbirliği olacaktır.

TÜRKİYE'YE YENİ İŞ

Mevcut yaptırımların kaldırılmış olduğu bir Irak, Türk ekonomisine de büyük yararlar sağlayacaktır. Özgür Irak halkının kendi petrol gelirlerini kullanabilmesi, emniyetli sınırlar üzerinden serbestçe ticaret yapabilmesi, Körfez ülkelerine daha kolay erişim, Türkiye için yeni pazar ve iş ortaklıkları imkánları yaratacaktır. Ayrıca istikrarlı ve müreffeh bir Irak, Türkiye'nin güvenliğine de katkıda bulunacaktır.

BİZİ DESTEKLEYİN

Yaptırımları gerekli kılan temel neden ortadan kaldırılmıştır. Yaptırımlar ne kadar süratle kaldırılabilirse, bunun getireceği olumlu gelişmeler o kadar süratle Iraklılara ve dolaylı olarak da komşusu ve ticaret ortağı Türkiye'ye yönelecektir. İşte bu nedenlerle ABD, hem kendi ülkesinde, hem de uluslararası forumda, BM yaptırımlarının kaldırılmasında bize destek verilmesini teşvik etmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!