Geçim intifadası

Güncelleme Tarihi:

Geçim intifadası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2011 00:00

İsrail tarihinin en büyük sosyal patlamasına sahne oluyor. Giderek küçülen orta sınıf, konut fiyatlarının patlamasıyla oluşan geçim sıkıntısı yüzünden sokaklara döküldü. 10 büyük kentte 100 bin kişi “Sosyal adalet istiyoruz” diye bağırdı. Netanyahu hükümetinden bir istifa geldi.

Haberin Devamı

NE Filistinliler, ne İran veya Arap ülkelerinin tehditleri... İsrail’de, geçim sıkıntısı, yüksek konut fiyatları, zenginle yoksul arasındaki uçurumun kapatılması talepleriyle iki haftadır süren protestolar sosyal patlama noktasına ulaştı.

Önceki gece güneydeki Beerşeba’dan, kuzeydeki Kiryat Şmone’ye dek 10 kentte 100 bin kişi toplandı. Protestocular, Kudüs, Tel Aviv başta olmak üzere büyük kentlerde “sosyal adalet istiyoruz” sloganı attı. Öfkeli kalabalık, “Sosyal adaletsizlik bizi öldürüyor”, “3 işte çalışıyor iki yakamızı bir araya getiremiyoruz” pankartları açtı. Polis göstericileri engellemek için ana yolları kapattı. Tutuklamalar oldu.

Süzme peynir isyanı

İSRAİLLİLER DE SOKAĞA DÖKÜLDÜ / FOTO GALERİ

Ülkede isyan kazanı yaz başı İsrail’de çok sevilen süzme peynire yapılan zam sonrası boykotla kaynamaya başladı. Facebook’tan örgütlenen boykot sonucu zammın geri alınması protestocuları daha da teşvik etti. İki hafta önce konut fiyatlarından şikayetçi gençlerin Tel Aviv’de çadırkentli protestosuna, çalışma koşullarından şikayetçi doktorlar, memurlar, işçiler eklenince isyan çığ gibi büyüdü. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun reform paketi de öfkeyi dindirmedi.

Haberin Devamı

‘Talepleri kabul edersek batarız’

“Netanyahu evine dön” sloganının atıldığı son gösterilerin ardından ekonominin kilit adamı, Maliye Bakanı Başmüsteşarı Haim Şani istifa etti. “Göstericileri anlıyorum” diyen Netanyahu, geçim sıkıntısını hafifletmenin yollarını bulacak bakanlardan bir “görev gücü” oluşturulması talimatını verdi. Ancak istifası istenen Maliye Bakanı Yuval Steinitz, “Avrupa ve ABD’deki borç krizini görüyoruz. Benim en önemli görevim İsrail devletini bu duruma düşürmemek” sözleriyle öfkeyi körükledi. BaşbakanYardımcısı Silvan Şalom ise  “Güvenlik kaygısından sosyal kaygıya yöneldiğimizi anlamak zorundayız” dedi.

Ofer ailesi de hedef

İsrail’deki öfke artık doğrudan zenginlere yöneliyor. Protestocular ülke ekonomisini elinde tutan ailelere yönelik olarak, “Dankner ailesi, sizi kastediyoruz”, “Ofer ailesi hükümeti satın aldı”, “Tşuva ailesi kapını kilitle” pankartları açtı. Bir başka pankartta ise “İsrail’in kodamanları zalimce davranıyor. Rekabeti yıkıp halkın parasıyla işlerini finanse ediyor” sözleri dikkat çekti. Protestocular çeşitli forumlarda da zenginleri eleştiriyor. Sarah Bechner adlı bir İsrailli, “Başlangıçta konut fiyatlarından şikayetçiydik. Ama şimdi sosyal adaletten bahsediyoruz. Serbest piyasa var diyorlar ama aslında yok” dedi. Şimdi protestocuların iki hedefi var: Bugün genel grev başlatmak ve  8 Ağustos’ta toplu halde bankalardan paralarını çekmek.

Bilgi notu

Haberin Devamı

İsrail’de ortalama maaş 4 bin lira. Konut fiyatları Aralık 2007 ile Ağustos 2010 arasında yüzde 35 fırladı. 100 metrekarelik bir evin fiyatı 1 milyon liraya kadar yükseldi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!