Gecenin ‘en’leri

Güncelleme Tarihi:

Gecenin ‘en’leri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2009 00:00

Emine Erdoğan uzun süre elini tuttuktan sonra kime, “Canım, nasılsın görüşmeyeli?” dedi.



Başbakan Erdoğan, “Bazı usul hataları olmasaydı daha iyi olacaktı” diyerek kime gönderme yaptı?



7 metrelik art-deco tavanıyla 1930’lardan beri New York sosyetesinin en sevdiği davet mekânı olan Waldorf Astoria Starlight Roof’taydım. Bir sürü üst düzey diplomat ve bakan da... İşte Başbakan Tayyip Erdoğan da geldi. Biraz ileride de BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’u görüyorum. Herkes burada çünkü 57 üye ülkeyle Birleşmiş Milletler’den sonra ikinci en büyük temsil gücü olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 40’ıncı yılını kutluyor. İKÖ Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun konukları kimlerdi? Hangi İslam ülkesinin Dışişleri Bakanı Türk heyetine Atatürk fıkrası anlattı? Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan kime “Canım nasılsın görüşmeyeli?” dedi? BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’la çekilen hangi fotoğrafın anlamı büyüktü? İşte 300 kadar çok üst düzey davetlinin katıldığı gecenin en renkli detayları...

En soğuk an

Dış politikanın şekillenmesinde Hillary Clinton kadar önemli olduğu bilinen ABD’nin BM Büyükelçisi Susan Rice’la Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in el sıkışma anı. Muallim “Affedersiniz sizi tanıyamadım” deyince, Susan Rice son derece soğuk bir ifadeyle, “Önemi yok” dedikten sonra unvanını açıkladı.

En şaka kaldıran

Medeniyetler İttifakı’nın BM Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio’yla sohbetimiz sırasında söz elbette Medeniyetler Çatışması kavramını ortaya atan Samuel Huntington’a geldi. “Ona çok sinir oluyorsunuzdur” dedim. Kahkahayı bastıktan sonra “Tezine katılmıyorum desek daha doğru olur” dedi. Sampaio, Türkiye ve İspanya’nın öncülüğünde kurulan ittifaka çok güveniyor, örneğin özellikle Avrupa’da yükselen xenophobia’yı (yabancı düşmanlığı) aşmak için eylem planları hazırlıyor.

En zarif diplomat

Elbette Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu. Mükemmel bir ev sahibiydi. Kimi, ne zaman, kiminle tanıştıracağını çok iyi bilen tecrübeli diplomat olmasının dışında herkesin mutlaka nefis risottodan tatması için bile koşturdu. Ayrıca çok sevgi ve saygı gördüğü de belliydi. Katar, Mısır, Suriye dışişleri bakanları bana Prof. İhsanoğlu başa geçtikten sonra İKÖ’nün veriminin ne kadar arttığını anlata anlata bitiremediler.

En samimi an

Başbakan Tayyip Erdoğan resepsiyonun başlamasından yaklaşık bir saat sonra eşi Emine Erdoğan’la geldi. Emine Hanım KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın eşi Oya Hanım’a sarıldı, uzun süre elini tuttu ve son derece samimi bir şekilde “Canım nasılsın görüşmeyeli?” dedi.

En manidar cevap

Slovenya Başbakan’ı Danilo Türk, Başbakan Erdoğan’a “BM toplantıları ve New York nasıl geçti?” diye sordu. Erdoğan, “Bazı usul hataları olmasaydı daha iyi olacaktı” cevabıyla Başkan Obama’nın korumalarıyla yaşanan krize gönderme yaptı.

En ilginç tip

Minik Chanel çantası ve kocaman gözlükleriyle Roberta Anderson. Kendisi BM diplomatlarının emlakçısı olarak biliniyor. Şu aralar İKÖ’ye New York’ta yeni bir bina bulmaya çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!