Gecelere zapturapt

Güncelleme Tarihi:

Gecelere zapturapt
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tantan'ın son olarak Ankara'da gündeme gelen eğlence yerlerini erken kapatma kararı tartışılıyor...

Ankara Valiliği'nce alınan bir kararla, gece kulübü, diskotek, bar, pavyon ve işkembeciler gece 02.00'de dükkanlarını kapatmak zorunda kalacak. Aynı konu geçtiğimiz yaz İstanbul'da da gürültü koparmıştı. Ancak başkentteki uygulamanın nedenleri farklı. Valilik, okula giden çocukların sarhoşlarla karşılaşmasını önlemekten, pavyonların müşteri kazıklamasına engel olmaya kadar uzanan gerekçeler gösteriyor. Yabancılara da otellerde eğlenmeleri öğütleniyor. Eğlence yeri sahiplerinin büyük tepkilerine neden olan konuyu tartışmaya açtık

1. İnsanların eğlence özgürlüğü kısıtlanabilir mi?

2. Asayiş için denetimin anlamı, eğlence yerlerini kapatmak mıdır?

3. Kısıtlamanın ekonomik sonuçları nasıl telafi edilecektir?

4. Geç saate kadar süren eğlencelerden kimsenin mağdur olmaması için ne yapılabilir?

YASAKCILAR NE DEMİŞTİ?

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan

‘‘Sabah okula giden çocuklar pavyonlardan çıkan içkili kişilerle yüz yüze geliyorlar.’’

Ankara Emniyet Md. Kemal İskender

‘‘Bar pavyon gibi müzikli içkili eğlence yerlerinin gece saat 02.00'de kapatılması konusunda kararlıyız. Bu kararımızdan geri adım atmayız. 81 ilde aynı karar uygulanıyor ve uygulanmaya devam edecek. İnsanlar rahat uyumak istiyor. Her türlü tehditten uzak evine girip çıkmak istiyor. Yüz kişilik pavyoncu mutlu azınlık mı yoksa kamuoyunun talebini mi dikkate alacağız? Pavyonlarda, gece saat 02.00'den sonra kabarık faturalarla müşteriyi kazıklıyorlardı. Adam dövüyorlardı. Kurşunlama olayları yaşanıyordu. Tüm bu olan bitenleri, bu sektörden yararlananların kendileri sebep oldular. Rüzgar eken fırtına biçer. Bu zamana kadar 3-5 polis amirine servis vererek, sahte rakı ikram ederek pavyonları sabah 06.00'ya kadar açık kalmasını sağlamışlar. Ama artık değişti. Kurala uymayana işlem yapılacak.’’

Ankara Belediye Bşk. Melih Gökçek

‘‘Valilik ne karar verirse ben uygularım.’’

Vali Yardımcısı Taner Ersoy

İçkili yerlerde meydana gelen olay sayısının asgariye indirilmesi, genel güvenlik ve esenliğin temin ve muhafazası açısından kapanma saati limitinin 02.00 olması Valiliğimce uygun görülmüştür. Karar, Temmuz 1999'da alınmasına rağmen, eğlence yerlerinin saat 04.00'e kadar açık kalmasına göz yumuldu. Ancak geçen hafta başından itibaren Valiliğin aldığı karar emniyet güçleri ve zabıtalar tarafından uygulanmaya başlandı.

KARŞI ÇIKANLAR NE DİYOR?

4. MURAT YASAKLARI

Bu uygulama 4. Murat dönemindeki yasakları andırıyor. Derhal kaldırılması lazım. Eğlence yerleri rahatsızlık veriyorsa, bunun önlemleri alınsın. Yasaklarla hiçbir yere varılamaz. AB'ye tam üyelik sürecinde olduğumuz şu günlerde her şeyin çağdaş normlara uygun olması gerekir. Ankara Valiliğin yasağı kaldırması gerektiğini düşünüyorum.

Nevzat Ceylan (DYP Ankara İl Başkanı)

ANKARA'YA HAKSIZLIK

Bu karara yol açan şikayet konularının bir bölümü haklı olabilir. Ama çözüm aramadan doğrudan yasaklamaya gitmek kamuoyunda tepki yaratıyor. Ayrıca, bu karar herşeyden önce Ankara'ya karşı yapılan bir haksızlıktır. Çünkü, başka illerde örneğin İstanbul'da bu yönde bir uygulama yok.

Sinan Aygün (ATO Başkanı)

ÇALIŞANLAR MAĞDUR OLACAK

Ekonomik bunalım nedeniyle zaten zor durumda olan eğlence işyerleri ile lokantaların faaliyeti pratikte sona erdirilmiştir. Eğlence işyerlerinde çalışan sendikamız üyesi sanatçıların yanısıra garson, komi, aşçı, bulaşıkçı, konsomatrist vb. çalışanların işsiz kalmaları kaçınılmazdır. Ankara'da yaklaşık 500 işyerinin kapatılması halinde 25-30 bin çalışanın ve aileleriyle birlikte 100-200 bin kişinin mağduriyeti sözkonusu olacaktır. Karar düzeltilmezse, sendikamız yasal haklarını sonuna dek kullanacaktır.

Mehmet Çırıka (Müzik-Sen Genel Başkanı)

İLLEGAL EĞLENCE TÜREYECEK

Bu kararla binlerce insan aç kalacak. İllegal eğlence yerleri türeyecek. İşsiz artınca suç oranı daha da artar. Bu işyerlerinin kapalı olması bizim olduğu kadar devletin de zararınadır. Yılda 40-50 milyar vergi ödüyorlar.

Ergin Sezgin (Turistik Eğlence Yerleri İşverenler Sendikası Genel Başkanı )

BAR SAHİPLERİ MAHKEME YOLUNDA

Yargı yolundayım

Saat 02.00'den sonra suç oranı artıyor diye bir gerekçe var. Suç şahsi bir şeydir. Bunun için de suçu işleyenler cezalandırılır. Bütün sektör cezalandırılamaz. İkincisi de, biz elimizde 04.00 ruhsatı olduğu için bir yatırım yaptık. En azından bir zaman verilmeliydi. Şu anda yargı yolundayım. Yargıdan da 02.00 kararı çıkarsa, ben de tazminat davası açacağım. Ödeyemeyeceğim kredileri onların ödemesini isteyeceğim.

Serdar Calbay (Süleyman Nazif Bar)

Geceden korkmayalım

Bütün kötülükler gece olur diye bir inanç var. Deprem için de aynı inanış var, oysa deprem gündüz de oluyor. Sarhoş adam gündüz de dolaşır. Kaldı ki, yasaklanınca illegal olarak bu daha da artacaktır. İnsanların eğlence özgürlüğünün, özellikle de sabaha karşı işkembecide çorba keyfinin devlet tarafından elinden alınmaması lazım. Mesken olan mahallelerde saat 02.00'den sonra elbette gürültü olmaması lazım. Ancak Beyoğlu gibi eğlence merkezlerinde bu uygulamanın olmaması gerekiyor.

Aslı Altan (Safran)

İstemeyen gider yatar

İnsanın eğlence özgürlüğü kısıtlanmaz. İsteyen istediği saate kadar eğlenir, istemeyen de gider yatar. Rahatsız edecek şekilde dışarı müzik yayını yapılmasını da doğru bulmuyorum. Ama bunun çözümü de yasak değildir.

Yavuz Demir (İşadamı, İstanbul gece hayatının tanınan ismi)

Kurt köpekli denetleme

Uygulama turizm ve ekonomiye de darbe vurur. Hepimizin turistik belgesi var. Bu durumu yabancılara nasıl açıklayacağız? En çok para sirkülasyonu olan sektör eğlence sektörüdür. Kararın içkili yerlerde meydana gelen olay sayısının azaltmak için alınmasını anlamsız buluyorum. İçki ruhsatı verilecek yerler daha iyi denetlenmeli. Ama bu çağdaş ülkelerdeki gibi yapılmalı, kurt köpekleriyle gecenin bir yarısı içeriye dalarak değil.

Funda Güzelmeriç (Kashmere)

Devlete milyarlar ödüyorum

İnsanların eğlenme özgürlüğü kısıtlanıyor. Bu karar uygulanırsa eğlence yerlerinin yüzde 80'i kapanır. Her ay devlete 2,5-3 milyar lira KDV ödüyorum. Eğlence yerlerini kapatmak yerine daha sıkı denetim sağlanarak da güvenli bir ortam yaratılır. Hukuki alanda sonuna kadar mücadele edeceğim. Ama bu süre zarfında da dükkanlarımı kapatmayı düşünmüyorum.

Suat Durkan (Jackie's Disko)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!